Sărbători februarie 2023 în calendarul ortodox: Când începe Postul Paștelui și pe ce dată pică Moșii de iarnă

Autor: Cristina Mocanu

Postul Paștelui la ortodocși începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să fie sărbătorit Paștele 2023. La catolici, Postul Mare ține din 22 februarie până pe 8 aprilie.

Sursa: https://pixabay.com/

Care sunt sărbătorile ortodoxe în luna februarie 2023?

Când începe postul Paștelui și când cad Moșii de iarnă.

Care sunt sărbătorile ortodoxe din luna februarie 2023

Calendarul reprezintă un sistem de împărțire a timpului în ani, luni și zile, bazat pe fenomenele periodice ale naturii. Cu ajutorul acestuia sunt stabilite zilele când au loc anumite evenimente creștine precum Sărbătorile Pascale sau Sărbătorile de iarnă, notate cu cruce roșie. Tot aici sunt notate zilele în care creștinii trebuie să țină post sau zilele în care tinerii nu au voie să facă nunta.

Sfinții români sunt notați în calendar cu albastru.

Citește și: Moșii de Iarnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților și ce trebui să dai de pomană în această zi de sărbătoare?

Astfel, în luna februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc:

 

- 2 februarie 2023- Întâmpinarea Domnului

- 18 februarie 2023- Moșii de iarnă

- 27 februarie 2023- Începutul Postului Paștelui

 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe ce dată pică Moșii de iarnă

Moșii de iarnă precum și Moșii de vară reprezintă două dintre cele mai importante sărbători dedicate celor trecuți la cele veșnice. În aceste zile preoții Bisericii Ortodoxe organizează Sfânta Liturghie și îi pomenește pe cei morți.

Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

În prima parte a zilei, credincioșii merg cu coliva la biserică, ascultă Sfânta Liturghie, un de sunt citite pomelnicele, iar după slujbă, mulți aleg să meargă la cimitir unde împart alimente persoanelor nevoiașe.

Potrivit tradiție, în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de Carne (când începe Postul Mare), se pomenesc morții, după ritualul Moșilor de Iarnă. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără a fi spovediți sau împărtășiți, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.

Sfinții părinți au ales ziua de sâmbătă pentru că se spune că în această zi Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți, iar pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre

duminică, ziua învierii cu trupul.

Conform obiceiului în această zi, toate bisericile din România îi pomenesc pe cei adormiți și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare. Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Citește și: Lăsata Secului 2023: Tradiții și obiceiuri. Când se merge cu plocon la nași?

Pe ce dată începe postul Paștelui în 2023

Postul paștelui este unul dintre cele mai mari și mai grele posturi din an. Postul Paștelui durează 40 de zile și mai este numit și Postul Mare. Acesta se încheie vineri, înainte de Sâmbăta lui Lazăr. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte. Apoi urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspru de postire.

În acest an, Postul Paștelui la ortodocși începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să fie sărbătorit Paștele 2023. La catolici, Postul Mare ține din 22 februarie până pe 8 aprilie.

Sursă: wowbiz.ro