LIVE UPDATE Ziua 329 de război în Ucraina. Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovary, regiunea Kiev. Două avioane de supraveghere ale NATO au ajuns la București, baza aeriană Otopeni

Autor: Lavinia Medrea

Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovary, regiunea Kiev

Sursa: Twitter @thedreamofone

Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovary, Kiev, în timp ce în interior se aflau copii și angajați. Două avioane de supraveghere ale NATO au ajuns la București pentru efectuarea unor misiuni de monitorizare a activității militare rusești în apropierea granițelor alianței militare.

UPDATE 9.35: Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că se așteaptă ca Germania să aprobe trimiterea de tancuri în Ucraina în cadrul unei reuniuni cheie a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care va avea loc vineri la baza aeriană Rammstein din Germania.

Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovary, Kiev

UPDATE 9.30: Un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe și a unor clădiri rezidențiale din orașul Brovary din regiunea Kiev, potrivit unor rapoarte.

„În orașul Brovary, un elicopter a căzut în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri rezidențiale. În momentul tragediei, în grădiniță se aflau copii și angajați ai instituției. În acest moment, toată lumea a fost evacuată. Există victime. Ambulanțe, poliție și pompieri lucrează la locul accidentului”, a declarat Oleksiy Kuleba, guvernatorul Kievului, pe canalul său de Telegram.

UPDATE 8.55: Invazia Rusiei în Ucraina și schimbarea ordinii mondiale tensionează legăturile dintre Franța și Germania, care se pregătesc să sărbătorească 60 de ani de când un tratat încheiat după cel de-al Doilea Război

Mondial a consfințit reconcilierea lor.

Citește și: Cum arată aeronavele AWACS trimise de NATO în România să execute misiuni de supraveghere și recunoaștere

Cancelarul Olaf Scholz este așteptat la Paris pe 22 ianuarie pentru a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron, înainte ca cei doi să conducă o ședință comună de guvern pentru a marca tratatul de la Élysée, semnat pe 22 ianuarie 1963, dar relația dintre cei doi lideri este văzută ca fiind cel mult cordială.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Scholz nu este prea european, el este mult mai mult pentru Germania”, a declarat reporterilor, în această săptămână, un membru important al partidului Renaissance al lui Macron, care a cerut să fie anonim.

La Paris, există o impresie de „dezinteres german pentru relația franco-germană”, a declarat Jacob Ross, cercetător la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP) din Berlin.

Fricțiunile sunt resimțite chiar și de către public, 36% dintre respondenții francezi și 39% dintre germani declarând săptămâna aceasta, în sondajul Ipsos, că relațiile au fost afectate.

Finlanda oferă sprijin total Ucrainei în război

UPDATE 8.35: Finlanda este pregătită să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia atât timp cât va fi necesar, a declarat, marți, premierul finlandez Sanna Marin, în timp ce vorbea la Forumul Economic Mondial anual de la Davos.

Citește și: Rusia a anunțat cucerirea orașului Soledar: „O victorie crucială”. Ucraina neagă afirmațiile

„Cred că singurul mesaj pe care trebuie să îl transmitem este că vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar. Un an, doi ani, cinci ani, 10 ani, 15 ani”, a spus Sanna Marin.

În 2022, guvernul finlandez a cheltuit 300 de milioane de euro pentru susținerea Ucrainei, din care aproximativ 190 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente de apărare.

Două avioane de supraveghere ale NATO au ajuns la București

UPDATE 8.23: Două dintre cele trei avioane de supraveghere ale NATO desfășurate temporar în România au ajuns la o bază aeriană de lângă București, de unde vor efectua misiuni de monitorizare a activității militare rusești în apropierea granițelor alianței militare formate din 30 de țări, relatează The Guardian.

Avioanele Airborne Warning and Control System au aterizat la baza aeriană Otopeni marți după-amiază, iar un altul este așteptat mai târziu. Acestea urmează să fie instalate acolo timp de mai multe săptămâni.

Avioanele AWACS, pe care NATO le numește „ochii săi din cer”, fac parte dintr-o flotă de 14 avioane care se află de obicei în vestul Germaniei. Acestea au cupole radar mari montate pe fuzelaj și pot detecta aeronave la sute de kilometri distanță.