Autoritățile avertizează că unii români riscă să piardă ajutorul de la stat, iar pe deasupra riscă să înapoieze toată suma luată până în prezent. Care sunt ajutoarele sociale pe care statul le oferă românilor cu venituri mici în 2023?
Care sunt ajutoarele sociale oferite de către stat românilor
Românii care au venituri modeste pot ajunge să încaseze de la stat 10.000 de lei, datorită majorărilor de pensii/salariul minim şi ajutoarele acordate deja.
Potrivit Legii nr. 226/2021, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie este de 1.386 lei/persoană în cazul familiei, respectiv 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Cei care depășesc pragurile de acordare a ajutoarelor trebuie să anunțe. Și cei care se încadrează acum la alt cuantum al ajutorului. Altfel încalcă legea și vor fi obligați să restituie sumele încasate fără drept.
Citește și: Vouchere Sociale 2023: Când intră pe card banii pentru prima tranșă
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se vor oferi următoarele beneficii:
- Se vor oferi 1.400 de lei pentru a sprijini plata facturilor la energie.
- Se vor acorda șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane.
- Preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere în noul an școlar pentru rechizite și îmbrăcăminte.
- Peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg, cu ajutoare alimentare.
- Vor fi acordate vouchere pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice
- Persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru a‑și procura echipamente asistive care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată.
- Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.
Astfel că, potrivit mfe.gov.ro, Pentru contracararea scăderii generale a standardului de viață și a apariției unor grupuri sociale vulnerabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să implementeze măsuri care să să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situație de risc.
De asemenea a apărut modelul de declarație pe propria răspundere în ceea ce privește banii de la stat pentru încălzire.
Cuantumul sprijinului financiar constă în:
- Între 250 de lei – 25 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
– Între 500 de lei – 50 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
– Între 320 de lei – 32 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri; – Procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.
În ceea ce privește suplimentul pentru energie, în funcție de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, acesta este de:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
– 30 de lei/lună pentru consumul de energie electrică;
– 10 de lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
– 10 de lei/lună pentru consumul de energie termică;
– 20 de lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri
Se vor oferi 6 tranșe sociale a câte 250 de lei și în 2023
Și în acest an statul le oferă ajutoare sociale celor aproximativ 2,5 milioane de români, ce constau în vouchere sociale pentru alimente:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Persoanele vulnerabile vor primi 1.400 de lei pentru facturile la energie
Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:
- 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
- 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Citește și: Ajutor energie 2023, noi reguli impuse de autorități. Cum vor fi distribuiți cei 1,400 de lei
De această măsură ar urma să beneficieze:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
De asemenea, vor fi oferite ajutoare pentru preșcolarii și elevii vulnerabili, pentru achiziția de haine și rechizite, în valoare de 500 de lei.
În primăvara aceasta, ar urma să fie oferite alimente de 24 de kg cu produse românești.
Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate în limita a 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.