România va conduce OSCE
Deși în 2022, România a fost refuzată în spațiul Schengen, țara noastră a preluat pentru un an de zile Președinția Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Astfel, România urmează să sprijine realizarea obiectivelor organizației în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor şi combaterii terorismului.
Citește și: Suedia și-a exprimat susținerea pentru intrarea României în spațiul Schengen
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a salutat acest moment și a declarat că: "Asumarea de către țară noastră a acestui mandat relevă, o dată în plus, contribuția României la respectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale OSCE în asigurarea securității şi cooperării în Europa, aspect deosebit de important inclusiv în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial.
Care sunt atribuțiile Comitetului de Securitate al OSCE
Atribuțiile Comitetului de Securitate al OSCE includ, printre altele:
- discutarea aspectelor non-militare și politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către statele participante la OSCE;
- abordarea unor teme multi-sectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate;
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- susținerea pregătirilor pentru organizarea Conferinței Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE (“Annual Security Review Conference” – ASRC);
- discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acțiunilor de punere în practică și urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante.
În contextul exercitării acestui mandat, România va sprijini realizarea obiectivelor organizației în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor şi combaterii terorismului. Astfel, în cooperare cu Președinția-în-exercițiu a OSCE, deținută în 2023 de Macedonia de Nord, România va acorda o atenție sporită îndeplinirii angajamentelor asumate de toate statele participante şi va facilita consolidarea eforturilor internaționale pentru combaterea amenințărilor transnaționale de securitate.
În cooperare cu Președinția-în-exercițiu a OSCE, deținută în 2023 de Macedonia de Nord, România va trebui să acorde o atenție sporită îndeplinirii angajamentelor asumate de toate statele participante și va facilita consolidarea eforturilor internaționale pentru combaterea amenințărilor transnaționale de securitate.
Citește și: Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Franța și Cehia au avut puterea în anul 2022
Ce reprezintă Comitetul de Securitate al OSCE
Comitetul de Securitate al OSCE este o organizație internațională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale. Este formată din 57 de țări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice "de la Vancouver la Vladivostok".
Grupul de lucru pentru OSCE și Consiliul Europei se ocupă de relațiile UE cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Consiliul Europei. Acesta coordonează pozițiile comune ale UE privind chestiuni discutate în cele două instituții.
Sursă: capital.ro