Decizie CEDO: România trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile LGBTQ+! Cum va afecta hotărârea cuplurile din România

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 18 ian 2023, 17:39

România trebuie să recunoască legal și să protejeze prin lege toate familiile formate din persoane de același sex. Decizia oficială CEDO

Sursa: PixaBay

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au hotărât, pe 17 ianuarie 2023, ca țările care fac parte din Consiliul European, inclusiv România, că trebuie să recunoască legal și să protejeze prin lege toate cuplurile și familiile formate din persoane de același sex.

Asociația ACCEPT a anunțat că CEDO s-a pronunțat împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, care are în vedere refuzul Rusiei de a recunoaște legal și de a proteja familiile formate din persoane care fac parte din comunitatea LGBTQ+.

România trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile LGBTQ+

„Hotărâre istorică a CEDO în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei: Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate de toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România.

Citește și: Gabriela Firea anunță publicarea ghidului pentru combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă: „Este o premieră pentru România”

Prin hotărârea pronunțată astăzi, 17 ianuarie, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO. Astfel, de azi înainte, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.

Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex- cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse.

Toate cele trei dosare au fost respinse. Solicitanții au reclamat deciziile în fața justiției. Asociația ACCEPT, împreună cu alte șapte organizații din regiune, s-au implicat în acest proces prin depunerea unui Amicus Curiae, în favoarea petenților.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Gabriela Firea, despre hărțuirea sexuală la locul de muncă: "Este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare"

Hotărârea Curții a fost luată în lumina Articolului 8 din Convenția Europeană, care protejează viața de familie. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, toate statele semnatare, inclusiv România, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri”, a anunțat  Asociația ACCEPT, pe pagina sa de Facebook.

Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex din Rusia

Asociația arată că trei familii formate din persoane de același sex din Rusia au demarat procesul, după ce și-au depus dosarele pentru a se căsători, în fața autorităților ruse, dar au fost respinse. 

Decizia CEDO reprezintă un pas înainte pentru comunitatea LGBTQ+, privată de drepturi în multe țări, inclusiv în România, decizie susținută de foarte mulți cetățeni români:

„Un pas bun către o societate egală și incluzivă”, „Nu pot să cred! Mă bucur atât de mult”, „Bravo, era și timpul”, sunt doar câteva reacții ale acestora.