Ospătarii care acceptă bani direct de la clienți se expun unor riscuri, mai ales că fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie.
Angajații care acceptă bacșiș direct de la clienți se expun unor riscuri
Fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2023, dar cu toate acestea, foarte mulți ospătari aleg să primească banii direct de la clienți, fără să mai treacă suma pe bonul fiscal.
Aceștia nu fac altceva decât să ignore Legea 376/2022, încurajând astfel clienții să le plătească direct lor bacșișul (separat de plata consumației)- fie în numerar, fie prin alte modalități (de exemplu, prin aplicații gen Revolut sau altele asemănătoare).
Angajații se expun riscului de a fi pedepsiți penal pentru evaziune fiscală și de asemenea o asemenea practică ar putea duce la amendarea angajatorului, iar salariații riscă să aibă probleme și în relația cu acesta.
Citește și: Începând cu ianuarie 2023, bacșișul va fi impozitat. Cum vor fi afectați clienții restaurantelor
Alexandra Pătrașcu, Managing Associate la NNDKP Consultanță Fiscală, a declarat pentru avocatnet.ro că: „O astfel de practică poate întruni conținutul constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, neputând fi excluse nici eventuale sancțiuni disciplinare sau acțiuni în regres din partea angajatorului”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Care sunt riscurile la care se expun atât angajații cât și angajatorii
Deși amenzile prevăzute pentru nerespectarea regulilor de fiscalizare a bacșișului, cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, se pot aplica numai angajatorului, nu este exclus ca firma să inițieze un proces în instanță. În același timp, se poate iniția procedura de cercetare disciplinară pentru a aplica sancțiuni disciplinare.
Alexandra Pătrașcu a ținut să menționeze că: „Amenda prevazută de Legea 376/2022 se aplică operatorului economic (nu este imputabilă angajaților), dar potențiale acțiuni în regres din partea angajatorului, împotriva angajaților, nu pot fi excluse, mai ales în condițiile existenței unei culpe a acestora din urmă. Angajații
Care este modul în care funcționează fiscalizarea
Legea privind impozitarea bacșișului cu 10%, din restaurante și baruri, a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că începând cu data de 1 ianuarie suma pe care românii o vor oferi ospătarilor se va regăsi pe bonul fiscal.
Restaurantele vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. De reținut este faptul că, le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului. Există însă și o excepție, pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, restaurantele nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal, dar în cazul în care pentru livrarea produselor la domiciliul clienților se optează pentru evidențierea bacșișului pe bonul fiscal, prevederile sunt aplicabile integral în mod corespunzător, cu posibilitatea adaptării formularisticii specifice domeniului.
Citește și: Bacșișul legal în România: Cum să dai bacșiș în conformitate cu legea și cum îi afectează pe români
Potrivit legii: „Operatorii economici(...) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. (...) Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș»”.
Restaurantele care nu vor respecta noile reguli de fiscalizare a bacșișului vor risca amenzi de până la 4.000 de lei. Veniturile din bacșiș vor trebui adunate de local, impozitate cu 10% și apoi împărțite salariaților conform unei proceduri interne speciale.