UPDATE 14.11: Cel mai înalt diplomat al UE, Joseph Borrell, a declarat că unele țări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele în Ucraina și că speră că decizia de a le furniza va fi luată la reuniunea de astăzi a miniștrilor apărării din Germania.
„Aceasta este discuția care va avea loc astăzi la Ramstein, unde UE va fi reprezentată. Trebuie să dăm Ucrainei armele necesare nu doar pentru a respinge, ceea ce fac ei, ci și pentru a recâștiga terenul”, a declarat Joseph Borrell.
„Cred că Ucraina are nevoie de armele de luptă și de tancurile grele pe care le-a cerut și pe care unele țări europene sunt pregătite să le dea și sper că aceasta este decizia care se va lua”, a mai specificat acesta.
UPDATE 13.50: Prima livrare de ajutor umanitar al ONU a sosit în apropierea orașului Soledar, situat pe linia frontului în estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.
Un convoi format din trei camioane a descărcat provizii de alimente, apă, produse de igienă și medicamente pentru aproximativ 800 de persoane din zonele controlate de guvernul ucrainean, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea ajutorului umanitar (OCHA), Jens Laerke.
Acesta nu a oferit detalii despre locația exactă a convoiului și nici despre modul în care OCHA a reușit să asigure siguranța acestuia, dar a precizat că vehiculele au plecat din Dnipro, adăugând că „oamenii de acolo au mare nevoie de ajutor, așa că suntem într-adevăr fericiți că acest convoi a ajuns la ei”.
Agenția încearcă să mărească numărul convoaielor de ajutoare în apropierea liniilor de front și se așteaptă mai multe în zilele următoare, a adăugat el.
Rusia avertizează că Occidentul va „regreta” trimiterea de ajutor militar în Ucraina
Relația Rusiei cu SUA se află în „cel mai scăzut punct din istorie”, a declarat Kremlinul, fără „nicio speranță” de îmbunătățire a relațiilor bilaterale „în viitorul previzibil”.
În timp ce miniștrii occidentali ai apărării se reunesc la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre trimiterea de noi ajutoare militare Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că furnizarea de tancuri suplimentare Kievului nu ar „schimba fundamental nimic”.
„Am spus în repetate rânduri că astfel de livrări nu vor schimba nimic în mod fundamental, ci vor adăuga probleme pentru Ucraina și poporul ucrainean”, a declarat Dmitri Peskov.
Întrebat dacă furnizarea de arme din ce în ce mai avansate Ucrainei înseamnă că războiul se intensifică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns:
„Aveți perfectă dreptate, într-adevăr se dezvoltă într-o spirală ascendentă. Vedem o implicare tot mai mare, indirectă și uneori directă, a țărilor NATO în acest conflict... Vedem un devotament față de iluzia dramatică că Ucraina poate reuși pe câmpul de luptă. Aceasta este o iluzie dramatică a comunității occidentale care va fi de mai multe ori motiv de regret, suntem siguri de asta”.
SUA oferă Ucrainei un pachet militar de 2,5 miliarde de dolari
UPDATE 11.53: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut aliaților să „sape mai adânc” în sprijinul acordat Ucrainei, deoarece „istoria ne privește”, în timp ce a oferit detalii despre pachetul de ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari pe care SUA l-a anunțat joi.
Vorbind la o reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, Lloyd Austin a declarat:
„Acesta este un moment crucial. Rusia se regrupează, recrutează și încearcă să se retehnologizeze. Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este un moment pentru a săpa mai adânc. Poporul ucrainean ne urmărește. Kremlinul ne urmărește și istoria ne urmărește. Așa că nu vom renunța. Și nu ne vom clătina în determinarea noastră de a ajuta Ucraina să se apere de agresiunea imperială a Rusiei”.
La întâlnirea de la baza americană Ramstein a participat personal ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat prin legătură video.
Lloyd Austin a declarat că este mândru de pachetul militar american, despre care a spus că oferă „și mai multe capacități de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să își apere orașele și cerul”, precizând că „aproximativ 50 de țări au făcut un pas în față pentru a ajuta Ucraina să se apere și să descurajeze viitoarele amenințări”.
„Când Putin și-a lansat invazia nesăbuită și neprovocată în urmă cu 11 luni, a crezut că Ucraina se va prăbuși pur și simplu și a crezut că lumea va privi în altă parte. Dar Putin nu s-a bazat pe curajul poporului ucrainean”, a încheiat acesta.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Finlanda a anunțat, de asemenea, o nouă donație de echipamente de apărare, dar aceasta nu include tancurile grele Leopard 2 de producție germană, pe care a declarat că le-ar putea trimite și ea dacă există un acord cu aliații. Germania trebuie să dea permisiunea pentru ca acestea să fie reexportate, lucru pe care până acum a fost reticentă să îl facă.
Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, cu sau fără acordul Germaniei
UPDATE 8.35: Adjunctul ministrului polonez de externe, Paweł Jablonski, afirmă că Polonia este pregătită să ia măsuri „non-standard” dacă Germania se opune trimiterii de tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Paweł Jablonski reiterează o declarație a premierului polonez, Mateusz Morawiecki, care a semnalat, joi, că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina ca parte a unei coaliții mai largi chiar și fără aprobarea Germaniei.
🇳🇱 #Netherlands ready to pay for #Leopard2 tanks, — Bloomberg, reference to Minister of Defense Netherlands Kaisa Ollongren.
— Stepan Gronk (@StepanGronk) January 20, 2023
The country already paid for the shipment of Soviet T-72 tanks from Czech Republic to #Kyiv, and this approach will be repeated for Leopard tanks, she said pic.twitter.com/yEMaln31Bl
„Consimțământul este de importanță secundară aici, fie vom obține acest consimțământ rapid, fie vom face noi înșine ceea ce este necesar”, a declarat Mateusz Morawiecki.
UPDATE 8.22: Pachetul de armament american nu a inclus rachetele cu rază lungă de acțiune ATA pe care Ucraina le-a solicitat, potrivit AFP.
Aceste rachete, care se deplasează până la 300 km, ar putea permite Ucrainei să lovească rutele de aprovizionare și depozitele rusești aflate la mare distanță în spatele liniilor de front, care nu pot fi atinse cu actualele sisteme de rachete Himars.
Citește și: Ministrul de Interne al Ucrainei a murit într-un accident de elicopter, lângă Kiev. Detalii de ultima ora
Totuși, partenerii occidentali se tem, de asemenea, că Ucraina ar putea folosi arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncimea teritoriului rusesc sau în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, în ciuda promisiunilor Kievului că nu va face acest lucru.
Kremlinul a avertizat o escaladare a conflictului la un „nivel cu totul nou” dacă Occidentul răspunde ultimelor solicitări ale Ucrainei privind armele cu rază de acțiune mai lung0ă.
UPDATE 8.03: Joi, SUA au anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina, evaluată la 2,5 miliarde de dolari, inclusiv sute de vehicule blindate și sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei.
Ajutorul include 59 de vehicule de luptă Bradley și 90 de transportoare blindate de personal Stryker, a precizat Departamentul american al Apărării, într-un comunicat. În total, de la începutul invaziei, SUA au alocat Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de peste 27,4 miliarde de dolari.
Surse guvernamentale germane au declarat că Berlinul va acționa în problema tancurilor Leopard dacă Washingtonul va accepta să trimită tancuri Abrams în Ucraina. Tancurile Abrams nu au fost incluse în anunțul de joi al SUA.
Cu toate acestea, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat anterior că nu știe de nicio cerință ca Ucraina să primească simultan tancuri americane și germane.
„Nu am cunoștință de o astfel de stipulare”, a declarat Pistorius, pentru televiziunea germană ARD, când a fost întrebat dacă acest lucru înseamnă că Abrams și Leopards trebuie să fie livrate în același timp, o poziție care lasă deschisă posibilitatea unui acord vineri.
Liderii apărării din NATO decid astăzi dacă trimit alte arme, în special tancuri, Ucrainei
UPDATE 8.00: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că guvernul său așteaptă „decizii puternice” din partea liderilor din domeniul apărării din NATO și din alte țări care se întâlnesc vineri pentru a discuta despre creșterea capacității de luptă a Ucrainei împotriva Rusiei cu tancuri de luptă moderne.
Întâlnirea de la baza aeriană Ramstein din Germania este cea mai recentă de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape 11 luni, și în cadrul căreia vor fi discutate viitoarele livrări de arme, în special de tancuri germane Leopard 2, folosite de armatele din întreaga Europă.
Chars occidentaux: le Leopard 2 🇩🇪est à mon sens la meilleure option pour l’Ukraine. Toujours en production, gros réseau d’utilisateurs pour maintenance et formation (dont la Pologne voisine), disponible en nombre, haut niveau de standardisation, empreinte logistique tolérable. pic.twitter.com/sYEjzgXdoR
— Jean-Marc Lafon (@JM_Lafon) January 20, 2023
Berlinul are drept de veto asupra oricărei decizii de export al tancurilor, iar guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut până acum reticent în a autoriza acest lucru, de teamă să nu provoace Rusia.
Unii aliați spun că îngrijorarea Berlinului este deplasată, în condițiile în care Rusia este deja pe deplin angajată în război, în timp ce Moscova a declarat în repetate rânduri că transferurile de arme occidentale ar prelungi conflictul și ar spori suferința în Ucraina.
„De fapt, acum așteptăm o decizie din partea unei capitale europene, care va activa lanțurile pregătite de cooperare în ceea ce privește tancurile”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs video, joi seara.
„Ne pregătim pentru reuniunea de mâine de la Ramstein. Ne așteptăm la decizii puternice. Ne așteptăm la un pachet puternic de ajutor militar din partea Statelor Unite”, a continuat liderul ucrainean.