ChatGPT - Care sunt limitarile robotului? Este mai bun decat Google?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 oct 2023, 01:05

ChatGPT este o creație a OpenAI, o companie de cercetare în domeniul inteligenței artificiale!

Sursa: PixaBay

ChatGPT este o creație a OpenAI, o companie de cercetare în domeniul inteligenței artificiale!

ChatGPT este o creație a OpenAI, o companie de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. Misiunea sa este de a dezvolta un sistem de inteligență generală artificială "sigur și benefic" sau de a-i ajuta pe alții să facă acest lucru.
A mai făcut salturi înainte, mai întâi cu GPT-3, care poate genera un text care poate suna ca și cum ar fi fost scris de un om, și apoi cu DALL-E, care creează ceea ce acum se numește "artă generativă" pe baza unor indicații de text pe care le introduceți.


GPT-3 și actualizarea GPT 3.5, pe care se bazează ChatGPT, sunt exemple de tehnologie de inteligență artificială numită modele lingvistice mari. Acestea sunt antrenate pentru a crea text pe baza a ceea ce au văzut și pot fi antrenate automat- de obicei, cu ajutorul unor cantități uriașe de energie informatică, pe o perioadă de câteva săptămâni. De exemplu, procesul de instruire poate găsi un paragraf de text la întâmplare, poate șterge câteva cuvinte, poate cere IA să completeze spațiile goale, poate compara rezultatul cu originalul și apoi poate recompensa sistemul IA pentru că s-a apropiat cât mai mult posibil.
Repetarea la nesfârșit poate duce la o capacitate sofisticată de a genera text.

Care sunt limitele ChatGPT?

După cum subliniază OpenAI, ChatGPT vă poate oferi răspunsuri greșite. Uneori, în mod util, vă va avertiza în mod specific asupra propriilor sale deficiențe. De exemplu, atunci când l-am întrebat cine a scris fraza "faptele contorsionate depășesc mintea scorojită", ChatGPT mi-a răspuns: "Îmi pare rău, dar nu sunt capabil să navighez pe internet sau să accesez informații externe în afara celor pe care am fost instruit".

(Fraza este din poemul Connoisseur of Chaos (1942) al lui Wallace Stevens).
ChatGPT a fost totuși dispus să încerce să înțeleagă sensul expresiei, odată ce am tastat-o direct: "o situație în care faptele sau informațiile disponibile sunt dificil de procesat sau de înțeles". A intercalat această interpretare între avertismente că este greu de judecat fără mai mult context și că este doar o interpretare posibilă.

Răspunsurile ChatGPT pot părea autoritare, dar pot fi greșite

"Dacă îi puneți o întrebare foarte bine structurată, cu intenția ca acesta să vă dea răspunsul corect, probabil că veți obține răspunsul corect", a declarat Mike Krause, director de știință a datelor la o altă companie de inteligență artificială, Beyond Limits. "Va fi bine articulat și va suna ca și cum ar fi venit de la un profesor de la Harvard. Dar dacă îi aruncați o minge curbă, veți obține un nonsens."


Site-ul pentru dezvoltatori de software StackOverflow a interzis răspunsurile ChatGPT la întrebările de programare. Administratorii au avertizat: "deoarece rata medie de obținere a răspunsurilor corecte de la ChatGPT este prea mică, postarea răspunsurilor create de ChatGPT este substanțial dăunătoare pentru site și pentru utilizatorii care cer sau caută răspunsuri corecte".
Puteți vedea cu ochii voștri cât de iscusit poate fi ChatGPT un artist al BS, punând aceeași întrebare de mai multe ori.
Am întrebat de două ori dacă Legea lui Moore, care urmărește progresul înregistrat de industria cipurilor de calculator în creșterea numărului de tranzistori de procesare a datelor, se epuizează, și am primit două răspunsuri diferite. Unul a indicat cu optimism continuarea progresului, în timp ce celălalt a indicat mai sumbru încetinirea și convingerea că "Legea lui Moore ar putea să își atingă limitele".
Ambele idei sunt comune chiar în industria computerelor, așa că această poziție ambiguă reflectă probabil ceea ce cred experții umani. În cazul altor întrebări care nu au un răspuns clar, ChatGPT nu va fi de multe ori fixat. Faptul că oferă un răspuns, totuși, este o evoluție notabilă în domeniul informaticii. Computerele sunt renumite pentru faptul că sunt literale, refuzând să funcționeze dacă nu respectați cerințele exacte de sintaxă și de interfață. Modelele lingvistice de mari dimensiuni dezvăluie un stil de interacțiune mai prietenos cu omul, ca să nu mai vorbim de capacitatea de a genera răspunsuri care se află undeva între copiere și creativitate.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este acest lucru mai bun decât căutarea pe Google?

A pune o întrebare unui computer și a primi un răspuns este util și, adesea, ChatGPT oferă ceea ce trebuie. Google vă furnizează adesea răspunsurile sale sugerate la întrebări și linkuri către site-uri web pe care le consideră relevante. Adesea, răspunsurile oferite de ChatGPT depășesc cu mult ceea ce Google sugerează, astfel încât este ușor de imaginat că GPT-3 este un rival. Dar ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a avea încredere în ChatGPT. Ca și în cazul Google însuși și al altor surse de informații precum Wikipedia, este cea mai bună practică să verificați informațiile din surse originale înainte de a vă baza pe ele.

Citește și: Ce este ChatGPT? Acest robot poate face lucruri incredibile in 2023!

Citește și: Noul AI de la Microsoft poate simula vocea oricui dintr-o mostră de 3 secunde!

Citește și: Smartphone, TV, PC, Inteligenta artificiala- cum vor arata in 2023?