Zile libere 2023. În ce situații își pot lua românii liber fără să ceară concediu de odihnă

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 oct 2023, 01:00

Zile libere pentru angajați în 2023 

Sursa: Unsplash

În România, Codul muncii prevede ca salariaților să le fie acordate zile libere în plus, pe lângă concediul de odihnă. Iată în ce situații se acordă zile libere în 2023.

Salariații români, fie că sunt angajați la stat, fie că lucrează la firme din domeniul privat, au dreptul să solicite angajatorului mai multe zile libere în anul 2023. Pentru ce evenimente sunt acordate aceste zile și care sunt drepturile angajaților?

Zile libere 2023. Când pot avea românii liber fără să solicite zile de concediu? 

Conform Codului muncii, salariații au dreptul la mai multe zile libere în anul 2023 și care nu vor fi scăzute ulterior din concediul de odihnă.

Este vorba despre zile libere acordate pentru diferite evenimente deosebite. Aceste zile sunt acordate de angajator și pot să difere de la firmă la alta. În general, cu ocazia unor zile importante din viața unei persoane, fie că vorbim despre evenimente fericite sau mai puțin fericite, se acordă următoarele zile libere:

  • 5 zile lucrătoare pentru căsătorie
  • 3 zile lucrătoare pentru nașterea sau căsătoria unui copil
  • 3 zile lucrătoare pentru decesul soțului/soției sau al unei rude până la gradul II a salariatului

La aceste zile libere

pentru evenimente speciale se adaugă și zilele libere oferite pentru urgențele familiale. Codul muncii prevede ca angajatul să poată lipsi de la job în cazul în care apar probleme ce țin de anumite boli sau de un accident, în situația în care aceste urgențe fac indispensabilă prezența imediată a salariatului la locul de muncă, potrivit avocatnet.ro. Este vorba despre zece zile calendaristice. Diferența între aceste zile și cele pentru evenimentele speciale este că absențele pentru urgențele familiale se recuperează.
Angajatul va fi plătit normal în aceste zile și trebuie să își anunțe angajatorul că va lipsi.

În cazul în care au diferite probleme personale care necesită absența de la locul de muncă, salariații pot solicita zile de concediu fără plată. Codul muncii nu impune un anumit număr de zile de concediu fără plată pe care le poate solicita angajatul, ci acest lucru este negociat între salariat și angajator.

În perioada în care sunt solicitate zilele libere fără plată, contractul de muncă poate fi suspendat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: 6 minivacanțe în anul 2023. Ce români vor beneficia de mai multe zile libere și când este prima minivacanță din 2023

Zile libere legale 2023. Când sunt românii liberi în anul 2023? 

Pe lângă zilele libere pentru diferite urgențe sau situații speciale și zilele de concediu de odihnă, românii mai au parte și de zile libere legale în 2023.

Este vorba despre sărbători naționale sau religioase în care nu se lucrează, aceste zile fiind acordate de stat. Codul muncii prevede ca românii să beneficieze de 15 zile libere legale în fiecare an, iar în cazul în care acestea nu pot fi acordate, angajatul primește timp liber ulterior sau un spor la salariu. Iată care sunt zilele libere legale în 2023:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

Citește și: Este oficial: Guvernul a aprobat mai multe zile libere în 2023. Calendarul complet al sărbătorilor legale 2023