Sfaturi de bază pentru amenajarea eficientă a băii

Author: Diana Tilă

Baia poate fi una dintre cele mai mici și mai private încăperi din casa ta, tocmai de aceea, când vine vorba de bunăstare și confort, un design strategic este crucial. Chiar dacă scopul de bază al băii este unul funcțional, amplasarea armonioasă a pieselor de mobilier și a obiectelor sanitare va dicta tonul întregii încăperi. Iată ghidul nostru pas cu pas pentru amenajarea băii și planificarea spațiului în mod strategic, astfel încât să îți îmbunătățești viața de zi cu zi.  

1. Planifică spațiul în funcție de persoanele care îl folosesc

Trebuie să iei în considerare persoanele care vor folosi baia și care sunt nevoile acestora. Designul băii va fi complet diferit atunci când stabilești dacă va fi folosită de adulți, copii sau persoane cu mobilitate redusă, ca baie principală sau de oaspeți.

2. Creează un plan de amenajare: optimizează spațiul

Nu contează dacă ai un spațiu mare sau mic în baie. Dacă dorești să profiți la maximum de fiecare centimetru de spațiu pe care îl ai, dispunerea echilibrată a elementelor este fundamentală. Un plan bun este cel care va face ca o baie, fie ea și de dimensiuni reduse, să răspundă tuturor nevoilor tale și să fie ușor de utilizat.

Atunci când întocmești planul de amenajare a băii, trebuie să alegi elementele de care ai nevoie, în dimensiunile potrivite pentru încăperea ta și să te asiguri că rămâne un spațiu adecvat între diferitele componente.

Dacă ai un spațiu limitat sau dacă preferi un aspect cât mai minimalist, îți recomandăm să renunți la cadă și să încorporezi o cabină de duș, care poate fi dotată cu un sistem de duș cu funcționalități wellness pentru un confort maxim. Pe de altă parte, dacă dispui de mult spațiu, ai putea include în planul tău atât o cabină de duș, cât și o cadă freestanding.

Amplasează elementele mai voluminoase, cum ar fi cada și cabina de duș, în partea din spate a camerei. Acest lucru îți va oferi mai mult spațiu de mișcare. Dacă ai optat pentru integrarea unei cabine de duș, alege un model cu uși glisante sau un paravan de tip walk-in. Astfel, nu vei obstrucționa spațiul prin deschiderea ușilor.

Bideul este un alt element esențial pe care trebuie să-l incluzi în planul tău de amenajare, acesta având un scop funcțional, de igienizare. Dacă nu dispui de spațiu suficient pentru un bideu individual, există și o variantă alternativă, capacul cu funcție de bideu.

3. Alege stiluri, culori și finisaje care vor defini spațiul

Decizia de a alege un stil care se potrivește perfect celor care vor folosi baia o va transforma într-un paradis personal.

Culorile pot transforma complet designul interior. Indiferent de estetica sau stilul pe care îl alegi, paleta de culori pentru care optezi poate schimba întreaga stare de spirit din baie - o poți păstra în conformitate cu estetica generală a casei tale sau să fii îndrăzneț și să creezi o încăpere cu adevărat unică din punct de vedere vizual.

Trebuie să alegi o culoare de bază și culori complementare. Poți opta pentru un aspect monocrom sau pentru contraste. Amintește-ți întotdeauna că nuanțele mai închise se pliază băilor de dimensiuni mai mari, creând profunzime, iar pentru băile mici sunt recomandate nuanțele mai deschise, care lărgesc vizual spațiul.

În ceea ce privește alegerea finisajelor pentru bateriile de baie, regula de bază spune că acestea trebuie să se încadreze în designul unitar al băii. De exemplu, dacă toate elementele de accent din baia ta sunt cromate (mânerele dulapurilor, suportul de hârtie igienică, bara de prosoape, etc), atunci trebuie să alegi și baterii cromate.

De asemenea, este important ca toate bateriile (baterii lavoar, baterii pentru cadă, duș sau bideu) să aibă același design și să fie din aceeași gamă pentru un aspect uniform și armonios.

4. Design: oferă băii factorul WOW

Baia ta ar trebui să îți ofere acces din exterior la lumea ta interioară. Toți ne dorim să obținem factorul WOW în băile noastre și să creăm un spațiu care să ne conecteze cu noi înșine, fără a sacrifica funcționalitatea. Pentru a face acest lucru, trebuie să alegi un decor cu personalitate proprie.

  • Încorporează piese de mobilier suspendate și accesorii de baie în negru mat sau cupru sofisticat.
  • Alege elemente ale brandurilor de top din domeniu deoarece acestea au capacitatea de a ieși plăcut în evidență; de exemplu, poți alege baterii lavoar Grohe, disponibile pe neakaisa.ro. Acestea îmbină rezistența și designul pentru o baie cu un ambient frumos și practic.

 

  • Elementele încorporate, cum ar fi vasele WC cu rezervor încastrat sau bateriile de baie, îți vor oferi linii vizuale curate.
  • Alege obiecte sanitare care sunt piese sculpturale în sine, cum ar fi căzile freestanding și lavoarele din ceramică sanitară colorată.
  • Optează pentru oglinzi decorative rotunde pentru a adăuga căldură spațiului. De asemenea, iluminarea oferită de oglinzile cu LED îți influențează starea de spirit și îți îmbunătățește percepția asupra spațiului.

 

Sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta să pui bazele unui design practic și deosebit, de care să te bucuri timp îndelungat!

 

sursa foto: www.neakaisa.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.