Se discută încetarea stării de urgență pentru COVID-19 pe plan global?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 oct 2023, 00:20

Agenția ONU consideră că pandemia de coronavirus este o "urgență de sănătate publică de interes internațional", cel mai înalt nivel de alertă al său!

Sursa: Captură YouTube

Agenția ONU consideră că pandemia de coronavirus este o "urgență de sănătate publică de interes internațional", cel mai înalt nivel de alertă al său!

Agenția ONU consideră că pandemia de coronavirus este o "urgență de sănătate publică de interes internațional", cel mai înalt nivel de alertă al său. Șeful OMS, Tedros Tedros, a remarcat o creștere recentă a numărului de decese în urma unui val de infecții în China. Organizația Mondială a Sănătății a început discuțiile privind scăderea nivelului de alertă în legătură cu coronavirusul.

Surse din cadrul OMS au declarat că nicio decizie nu va fi anunțată înainte de luni.

Comitetul de urgență al OMS pentru COVID-19 se află la cea de-a 14-a reuniune de la începutul pandemiei. Grupul se reunește o dată la trei luni pentru a discuta despre criză și apoi îl informează pe șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În prezent, OMS clasifică pandemia de coronavirus ca fiind o "urgență de sănătate publică de interes internațional", care reprezintă cel mai înalt nivel de alertă definit de organizație.
Luna trecută, cel mai important virusolog german, Christian Drosten, a declarat că "pandemia s-a încheiat" și că virusul a devenit "endemic", ratele de infectare nefiind în creștere sau în scădere semnificativă.

"Creștere bruscă a numărului de decese" în urma noului val din China

Tedros a declarat înainte de reuniunea de vineri că peste 170.000 de decese cauzate de COVID-19 au fost raportate în ultimele săptămâni.
"Numărul real este cu siguranță mult mai mare", a spus el.
Deși rata săptămânală scăzuse sub 10.000 în octombrie, numărul deceselor a crescut din decembrie, în timpul noilor valuri de infecții din China.


Tedros a spus că, doar în ultima săptămână, "aproape 40.000 de decese au fost raportate la OMS, mai mult de jumătate dintre ele provenind din China".
China a redus semnificativ restricțiile privind COVID-19 în decembrie, ceea ce a dus la o creștere a numărului de cazuri. Ratele de infecție păreau să se fi stabilizat în marile orașe până la jumătatea lunii ianuarie.
În decembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat cel mai amplu raport de până acum privind numărul excesiv de decese în primii doi ani ai pandemiei, estimând că aproximativ 14,8 milioane de persoane au murit
mai mult decât în mod normal între 2020 și 2021.
Această cifră indică faptul că COVID a depășit bolile coronariene ca fiind cel mai mare ucigaș din lume în 2021. Numărul total de decese în exces în 2020 și 2021este aproape triplu față de numărul de decese direct atribuite COVID- aproximativ 5,42 milioane- calculat de organizație pentru această perioadă de doi ani.
Alte entități care urmăresc excesul de decese pe parcursul pandemiei și-au făcut propriile calcule, iar estimarea OMS marchează cel mai conservator dintre toate.
Într-un articol publicat în martie 2021 în Lancet, de exemplu, cercetătorii de la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Școala de Medicină a Universității din Washington au raportat un număr de decese în exces pe parcursul pandemiei apropiat de 18 milioane.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Răspunsul global "împiedicat" de distribuția inegală

Șeful OMS a declarat că lupta împotriva COVID-19 este încă frânată de lipsa vaccinurilor, a testelor și a tratamentelor.
"Răspunsul global rămâne în continuare împiedicat deoarece, în prea multe țări, aceste instrumente puternice, care salvează vieți, nu ajung încă la populațiile care au cea mai mare nevoie de ele- în special la persoanele în vârstă și la lucrătorii din domeniul sănătății", a declarat Tedros.
Tedros a spus că încrederea în sistemul de sănătate este subminată de un "torent continuu" de dezinformare, iar sistemele se luptă să facă față povară de cazuri de COVID-19.
"Deși suntem în mod clar într-o stare mai bună decât acum trei ani, când această pandemie a lovit pentru prima dată, răspunsul colectiv global este din nou sub presiune", a declarat Tedros la începutul acestei săptămâni. El a mai spus că prea puține persoane din întreaga lume au fost vaccinate în mod adecvat.
COVID-19 "va continua să ucidă, dacă nu vom face mai mult pentru a oferi instrumente de sănătate persoanelor care au nevoie de ele", a spus Tedros.

Citește și: Următoarea subvariantă majoră COVID! Afla cat de periculos e

Citește și: De ce racesti mai usor iarna? Oamenii de stiinta au aflat in sfarsit de ce!

Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!