Se schimbă buletinele de identitate ale românilor! Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 nov 2023, 02:30

Se schimbă buletinele de identitate ale românilor.

Sursa: https://www.pexels.com/

Apar mai multe schimbări legate de cărțile de identitate.

Buletinele românilor se vor schimba începând cu acest an. Ordonanța de Urgență a trecut de Guvern

5 milioane de români vor avea buletine electronice

Potrivit Ministerului Afacerilor de Interne, marți, 31 ianuarie, a fost aprobat Ordonanța de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate.

Ordonanța inițiată de Ministerul Afacerilor Interne reglementează  înlocuirea actualei cărți de identitate, care se află în circulație din anul 1997 și care, în acest moment, nu mai prezintă securitatea cerută de normele în

vigoare.

Printre schimbările ce vor apărea le putem aminti pe cele legate de valabilitatea cărților de identitate și introducerea posibilității de completare a cererii pentru viza de flotant prin mijloace electronice. 

Citește și: Buletin cu CIP: De când devin obligatorii și cum pot fi obținute? Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Interne și de Direcția de Evidență a Populației

Iată care sunt modificările propuse prin noul document:

Românii vor fi scutiți de plata pentru emiterea unui act de identitate electronic

Mai exact, s-a creat cadrul normativ pentru "suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărții electronice de identitate pentru minimum cinci milioane de cărți electronice emise", după cum a subliniat, la finalul ședinței de azi, chestorul de poliție Cătălin Giulescu.

Valabilitatea buletinelor va fi modificată

Astfel că, de la data îndeplinirii condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se va elibera:

- cu valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;

- cu valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;

- cu valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;

- cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Prin OUG 97/2005, stabilește următoarele valabilități ale cărților de identitate:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și 14 ani;

- valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;

- valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cererile pentru viza de flotant se vor completa online

Tot de la data în care se vor realiza condițiile tehnice, cererea pentru obținerea unei vize de flotant va putea fi completată electronic.

Pentru titularii cărții electronice de identitate, aplicarea vizei de flotant se va face doar în format electronic.

Actele de identitate vor putea fi obținute și din altă localitate înafara de cea de domiciliu

Regula de bază va rămâne aceeași, adică “actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal”.

Autoritățile mai introduc și ca de la data realizării condițiilor tehnice necesare (termenul exact va fi stabilit ulterior de Guvern), cetățenii români vor putea solicita eliberarea actului de identitate oricărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.

Citește și: Românii vor avea buletine electronice până la finalul anului 2023. Cine va suporta costul modificărilor aferente

Locul nașterii titularului va fi stocat doar în baza de date

Locul nașterii titularului unei cărți de identitate nu va mai apărea tipărit, ci va fi stocat doar electronic, în cazul cărții electronice de identitate.  În prezent, OUG 97/2005 prevede că se înscriu, în format electronic, pe cartea de identitate electronică:

- datele din formatul tipărit- numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, CNP-ul etc.;

- prenumele părinților titularului;

- un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;

- datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Conform noului proiect, va fi creată o mapă digitală în care se vor regăsi fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de cetățean pentru situații speciale, iar cu prilejul schimbării domiciliului nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate pentru titularul CEI, și implicit reluarea întregii proceduri.

De asemenea, pentru minorii cu vârstă până în 14 ani pot fi emise cărți electronice de identitate opționale.

Ordonanța aprobată astăzi vizează aplicarea dispozițiilor cât mai favorabile pentru cetățean în sensul în care se solicită emiterea CEI cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condițiilor de vârstă pentru o  nouă categorie.

Sursă: mai.gov.ro