Consiliul Guvernatorilor: Criza economică bate la ușile românilor. Ratele dobânzilor urmează să crească într-un ritm constant, cu 50 de puncte

Autor: Cristina Mocanu

Reprezentanții Consiliului guvernatorilor au anunțat joi, 2 februarie, că cele trei rate ale dobânzilor cheie ale BCE se vor majora 50 de puncte de bază și se așteaptă să crească în continuare.

Sursa: https://pixabay.com/

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cele trei rate ale dobânzii cheie.

Potrivit Consiliul Guvernatorilor cele trei rate ale dobânzii cheie se vor majora cu 50 de puncte.

Ratele dobânzilor cheie se vor majora

Reprezentanții Consiliului guvernatorilor au anunțat joi, 2 februarie, că cele trei rate ale dobânzilor cheie ale BCE se vor majora 50 de puncte de bază și se așteaptă să crească în continuare.

Din cauza presiunilor inflaționiste, Consiliul guvernatorilor vor să majoreze cu 50 de puncte ratele dobânzilor la următoarea ședință monetară din luna martie și va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare.

Citește și: Care sunt regulile pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință prin Programul “Noua Casă”

Menținerea ratelor dobânzilor la nivel restrictiv va reduce inflația, în timp, prin scăderea cererii și totodată, va proteja împotriva riscului unei modificări ascendente persistente a anticipațiilor inflaționiste, susțin specialiștii.

Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor privind rata dobânzii de politică monetară vor continua să depindă de informațiile oficiale la nivelul Uniunii Europene, și vor urma o abordare de la o ședință la alta.

Banii se vor scumpi

Din cauza politicii care ține inflația sub control, dar  și de a majora componentelor dobânzii cheie, va duce la majorarea ratelor pe care oamenii le au de achitat la bănci.

Banca Centrală a tras un semnal de alarmă care va duce la majorarea dobânzilor la creditele acordate de băncile din România, dar și la majorarea principalilor indici, pe baza cărora se calculează ROBOR-ul.

Banca Națională a României ar urma să ofere un semnal în perioada următoare, prin majorarea dobânzii de politică monetară.

Creditele oferite de bănci se dau mai greu

Datorită creșterii vizibile a ratelor, românii nu vor să își mai achiziționeze case prin credite imobiliare. În momentu de față, chiar și programul guvernamental ”Prima casă” a devenit neatractiv, deoarece nimeni nu dorește acum, să se ”înhame” la un credit pe 30 de ani, cu rate lunare care ar putea ajunge la peste 2.000

de lei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acest lucru va face ca în perioada următoare, întreg sectorul imobiliar să sufere un blocaj.

Constructorii nu vor mai lucra, din cauza lipsei cererii, iar acest lucru face ca producătorii de materiale de construcții să înceapă să aibă de suferit de pe urma lipsei comenzilor.

Ministerul Finanțelor a propus alocarea unui plafon pentru garantarea creditelor imobiliare.

Programul “Noua Casa” reprezintă un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Citește și: Ce se va întâmpla cu cei care dețin mașini mai vechi de 15 ani? Legea intră în vigoare din martie 2023

Cei care doresc pot achiziționa, cu ajutorul acestui program, următoarele tipuri de locuințe:

- Locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe

- pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat

- locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție in vederea consolidării si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

- alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție in vederea consolidării si/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Ministerul Finanțelor propune, în cel de-al cincisprezecelea an de existență a acestei facilități, alocarea unui plafon pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui program de 1,5 miliarde de lei.

Sursă: evz.ro

 

Taguri: