Trăim în țara în care sistemul de sănătate e încă bolnav, iar șpaga pentru doctor rămâne cancerul care ne omoară cu zile. Viețile multora dintre cei bolnavi se joacă la ruletă; numai cei norocoși, cu bani și cu relații, au o șansă în plus la viață, restul sunt la mila lui Dumnezeu.
Cea mai cinică dovadă că banul vorbește încă în spitale vine de la Suceava iar echipa “Asta-i România!” a pornit pe urmele scandalului izbucnit în urmă cu câteva zile.
Șefa secției de oncologie a Spitalului Județean a fost arestată pentru luare de mită, fiind acuzată că primea și pretindea bani de la bolnavi sau aparținători, ca să aibă acces la tratament.
Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022 – ianuarie 2023, șefa secției de oncologie ar fi cerut și primit în mod repetat diferite sume de bani sau alte bunuri de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.
Între timp, în documentele procurorilor au apărut detalii revoltătoare despre comportamentul acesteia. Un pacient ar fi murit în lipsa tratamentului, și altul ar fi trebuit să dea șpagă o sumă dublă pentru că suferea de două tipuri de cancer.
<Legea șpăgii> funcționa tacit între medic și pacienții care știau cu cine au de-a face. Nimeni nu intra cu mâna goală în cabinetul doctoriței; totul se primea, nimic nu se refuza, spun anchetatorii.
Scandalul de mită izbucnit recent lasă încă o pată rușinoasă pe obrazul sistemului care ar trebuie să ne facă bine, nu rău.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În 2018, salariile din sistemul medical au crescut cu procente între 70 și 172%, tocmai pentru ca personalul să nu mai fie tentat să ceară și să primească bani de la bolnavi.
Unii au înțeles, alții încă nu, așa că „plicul” rămâne o realitate socială frecvent întâlnită în spitalele românești. Practic unul din cinci pacienți încă merge cu „atenţia” la doctor.
Tot duminică, la “Asta-i România!” ajungem în Munții Apuseni, pe rămășițele satului Geamăna, un loc mutilat și ținut secret de autorități.
În mijlocul apelor sângerii numai turla Bisericii mai amintește că aici au trăit odată oameni. Localnicii au fost obligaţi să lase satul blestemat în urmă și să se mute tot mai sus pe dealuri. Acolo și-a făcut “cuib” și familia Dumitraș - doi bătrâni, care trăiesc singuri pe marginea prăpastiei pline cu otravă.
Nu ratați duminică, de la ora 14:30, o ediție impresionantă marca “Asta-i România!”, prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.
Citește și: Duminică de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Poștărița pe ATV