Vouchere Sociale 2023: Veste excelentă! Când intră pe card banii pentru prima tranșă?

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 06 nov 2023, 00:40

Vouchere sociale 2023. Când intră pe card banii pentru prima tranșă

Sursa: MIPE

Vouchere Sociale 2023. Banii pentru prima tranșă intră pe card în luna februarie.

Voucherele Sociale 2023   destinate cumpărării de alimente sau hrană caldă vor fi acordate românilor din categoriile vulnerabile pe toată durata anului 2023 în șase tranșe a câte 250 de lei fiecare. Banii pentru prima tranșă ar urma să intre pe card chiar luna aceasta, după ce Guvernul anunțase inițial o întârziere.

Vouchere Sociale 2023. Când intră pe card banii pentru prima tranșă?

Vouchere Sociale 2023. Banii pentru prima tranșă ar urma să intre pe card pe data de 20 februarie. Guvernul anunțase inițial că prima tranșă a voucherelor sociale 2023 destinate achiziției de alimente și mese calde va ajunge cu întârziere la beneficiari. 

Surse din Ministerul Investițiile și Proiectelor Europene Surse din MIPE au declarat, pentru România TV, că, s-a decis ca plata să se facă de la 20 februarie, în paralel cu sumele plătite pentru voucherele pentru facturi. 

Astfel, prima tranșă din 2023, în valoare de 250 de lei, va ajunge la beneficiari luna aceasta. 

„  Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni”, au anunțat reprezentanții MIPE

Citește și: Vouchere Materna 2023: Ajutor în valoare de 2000 de lei pentru femeile însărcinate

Beneficiari vouchere sociale 2023 

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; 

e) Familiile care au tability dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari.

În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate. 

Citește și: Vouchere în valoare de 750 de lei pentru studenți. Un nou pachet de sprijin a fost anunțat de MIPE

Pachete cu alimente. Creșterea plafonului de venit în 2023 

Pachetele alimentare livrate de MIPE prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate ar putea ajunge la mai mulți români în 2023. Guvernul analizează  creșterea plafonului de venit  la 2000 de lei.  

Anunțul a fost făcut de ministrul Marcel Boloș, care a declarat că se urmărește majorarea pragului la 2.000 de lei, în prima etapă, iar ulterior la 3.000 de lei.

„Am încercat ca, în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze. 

Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. Aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a transmis ministrul Marcel Boloș, potrivit  infofinanciar.ro  .