Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit. Ieri au avut loc cinci cutremure în țara noastră

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 15 feb 2023, 10:58

Cutremurul s-a produs în apropiere de orașele: Brașov, Ploiești, București, Bacău, Pitești, Brăila, Galați, Sibiu, Ruse și Iași.

Sursa: Infp.ro

După ce, în Turcia, ieri, 6 fabruarie, au avut loc două cutremure, unul de 7,8, iar altul de 7,5, în România, s-au înregistrat un cutremur și patru replici. Astăzi, încă unul a avut loc.

Un cutremur a avut loc astăzi, 7 februarie, în România, la aproximativ 24 de ore de la cel de-al doilea, din Turcia, de 7,5. Cutremurul din România s-a produs la o adâncime de 145 de kilometri.

Cutremur în România, astăzi

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în această dimineață, la ora 10:51:47, s-a podus un cutremur, în zona seismică Vrancea-Buzău.

Acesta a avut o magnitudine de 3,5 și a fost calaogat ca fiind de intensitate I.

Cutremurul s-a produs în apropiere de orașele: Brașov, Ploiești, București, Bacău, Pitești, Brăila, Galați, Sibiu, Ruse și Iași.

Citește și: „Mama l-a protejat cu propriul trup, până în ultima clipă”. O femeie din Siria, care a născut sub dărâmăturile cutremurului din Turcia, și-a pierdut viața la scurt timp

De ce Turcia s-a confruntat cu mai multe replici ale cutremurului

Conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite, primul cutremur din Turcia a avut o magnitudine de 7,8. După nici 12 ore, un al doilea cutremur a avut loc, având o magnitudine de 7,5. Cutremurele au făcut ravagii și în Siria, iar numărul morților crește de la o oră la alta, ajungând, deja, la peste 5.000.

După cele două cutremure de peste 7, au urmat încă 140 de replici. Gheorghe Mărmureanu, seismolog, a explicat motivul pentru care au avut loc atât de multe replici.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Aici vorbim de cutremure de suprafață, deci cu o frecvență foarte mare, așa sunt cutremurele turcești. Replicile se produc ca urmare a unei rupturi undeva în tectonic, la o anumită adâncime.

Pentru că la ei nu este o adâncime foarte mare, cam 30 – 40 de kilometri și o structură geologică cristalină, atunci ele au o frecvență mai mare.

Frecvența aceasta mai mare înseamnă că apar asemenea fenomene. Este normal”, a explicat acesta pentru WOWbiz.

Citește și: Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023: Peste 1300 de morți și peste 10.000 de răniți: Două seisme de peste 7 grade au avut loc în mai puțin de 12 ore. Zece români, afectați. UPDATE

În ceea ce privește cutremurele din România, chiar dacă acestea au fost cinci la număr, nu au avut nicio legătură cu cele din Turcia.

Data cutremurelor a fost o simplă coincidență și nu avem de ce să ne îngrijorăm cu privire la acest aspect.

„Nu, niciodată nu a existat vreo legătură între cutremurele turcești și cele românești. Niciodată cutremurele turcești nu au o influență asupra cutremurelor vrâncene. Este aproape de noi și totuși nu sunt suficient de apropiate cât să influențeze și să modifice ce este în Vrancea.

În Vrancea discutăm despre o structură de mare adâncime, cu un alt trend. Altfel lucrează cutremurele vrâncene”, a mai spus acesta.