Turcia raportează acum peste 20.200 de morți în urma cutremurului, iar Siria peste 3.000. Supraviețuitorii continuă să fie recuperați, dar speranța se stinge. Siria spune că permite livrarea de ajutoare în toate zonele țării.În Turcia și Siria, numărul morților a crescut la peste 23.000 în urma cutremurelor din zona de graniță a celor două țări. Autoritățile turce au raportat ultima dată 20.213 morți și 80.052 de răniți. Inițial, ajutoarele au reușit să salveze nenumărate persoane prinse sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, dar între timp, potrivit Ministerului turc al Sănătății, au fost recuperate aproape numai cadavre.
Primul cutremur a lovit zona de frontieră luni dimineața devreme, cu o magnitudine de 7,7 grade. Luni după-amiază, a urmat un alt cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade în regiune. Potrivit autorității turce de gestionare a dezastrelor, Afad, peste 1000 de replici au avut loc de atunci.
NATO trimite adăposturi mobile de urgență
Alianța de apărare NATO a trimis adăposturi mobile de urgență în regiunile din Turcia afectate de cutremurul devastator. Acestea ar putea fi echipate cu aparate de încălzire, generatoare de electricitate și zone de tratament medical, de exemplu, după cum a anunțat organizația la Bruxelles.
NATO este foarte solidară cu aliatul nostru Turcia, iar furnizarea acestor adăposturi va contribui la salvarea de vieți", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.Cu toate acestea, nu este încă clar când vor ajunge adăposturile în Turcia și câte vor fi. "Autoritățile militare NATO evaluează în prezent cele mai bune opțiuni logistice și de transport, precum și calendarul desfășurării", se arată într-un comunicat. Mii de forțe din peste 20 de țări NATO și 30 de țări partenere se pare că ajută deja pe teren.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Siria permite livrările de ajutoare
Situația aprovizionării în Siria, țară aflată în război civil, continuă să fie deosebit de dificilă. Ajutoarele nu sunt îngreunate doar de infrastructura distrusă și de vremea de iarnă. Regiunea calamitată este împărțită în zone controlate de regimul Assad și teritorii controlate de milițiile antiguvernamentale și preponderent islamiste.Potrivit propriilor declarații, guvernul de la Damasc permite acum livrarea de ajutoare în regiunile controlate de rebeli. Acesta a aprobat "livrarea de ajutor umanitar în toate părțile Republicii Arabe Siriene", se arată într-un comunicat al cabinetului.
Distribuirea ajutoarelor- sprijinite de ONU- va fi supravegheată de Semiluna Roșie siriană și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Semilunii Roșii, s-a mai anunțat.
ONU solicită o încetare imediată a focului în Siria pentru a facilita operațiunile de ajutorare a victimelor cutremurului devastator din zona de frontieră turco-siriană. Până la 5,3 milioane de persoane au rămas fără adăpost în țară din cauza cutremurului, potrivit unei estimări a agenției ONU pentru refugiați UNHCR.Țara aflată în război civil se confruntă cu o "criză în criză" după șocurile economice, pandemia Corona și furtunile de iarnă din zona calamitată, a declarat într-o înregistrare video reprezentantul agenției ONU în Siria, Sivanka Dhanapala.
Citește și: Mai multe țări cer excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice!
Citește și: Premierul din Republica Moldova a demisionat!
Citește și: Cutremur în România, vineri. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs seismul