SUA au doborât un obiect necunoscut deasupra Alaska, anunță Casa Albă!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 nov 2023, 00:00

Armata americană a doborât obiectul de mare altitudine deasupra Alaskăi. Este a doua incursiune străină în spațiul aerian al SUA în două săptămâni.

Sursa: PixaBay

Armata americană a doborât obiectul de mare altitudine deasupra Alaskăi. Este a doua incursiune străină în spațiul aerian al SUA în două săptămâni.

Armata americană a doborât obiectul de mare altitudine deasupra Alaskăi. Este a doua incursiune străină în spațiul aerian al SUA în două săptămâni.
Casa Albă a anunțat vineri că un avion de luptă american a doborât un obiect de mare altitudine, încă neidentificat, deasupra statului Alaska. A fost a doua oară într-o săptămână când avioanele au fost trimise pentru a doborî obiecte străine în spațiul aerian al SUA. Obiectul zbura la o altitudine de 40.000

de picioare (12.200 de metri) și se pare că a căzut în apele americane chiar în largul coastei de nord-est a Alaskăi, în apropiere de granița cu Canada. Casa Albă a precizat că a fost notificată cu privire la acest obiect joi târziu.
"Președintele a ordonat armatei să doboare obiectul", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
Incidentul survine după ce Pentagonul a doborât ceea ce spune că a fost un balon spion chinezesc deasupra Oceanului Atlantic pe 4 februarie.

Kirby nu a descris obiectul doborât vineri ca fiind un balon, spunând în schimb că un avion de vânătoare a doborât un obiect la mare altitudine, care avea dimensiunea unei mașini mici și care a reprezentat o "amenințare rezonabilă" pentru zborurile civile.

Pentagonul a adăugat vineri că obiectul doborât vineri "nu a fost un avion în sine".

Kirby a declarat vineri reporterilor: "Ne așteptăm să putem recupera rămășițele, deoarece acestea au căzut nu numai în spațiul nostru teritorial, ci și în ceea ce credem că este apă înghețată, așa că

se va face un efort de recuperare", adăugând: "Nu știm cine le deține, dacă sunt de stat sau corporatiste. Nu înțelegem care este scopul complet".
Kirby a mai spus că armata americană a trimis un avion pentru a observa obiectul înainte ca acesta să fie doborât. Pilotul a apreciat că acesta "nu era dotat cu oameni".
Într-o declarație pe Twitter, premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că a fost informat în legătură cu acest subiect și că "a susținut decizia de a acționa".

Radarul american a detectat obiectul joi, în jurul orei 21.00, ora Alaskăi, iar Comandamentul de Nord al SUA a trimis un avion de supraveghere AWACS, însoțit de un avion de realimentare aeriană, pentru a-l urmări. Potrivit oficialilor, obiectul a traversat deasupra uscatului din Alaska și s-a întors deasupra mării, îndreptându-se spre Polul Nord, călătorind cu o viteză de 20 până la 40 de mile pe oră, înainte de a fi doborât.

Balonul spion chinezesc a traversat Statele Unite la 60.000 de picioare, cu mult peste raza de acțiune a companiilor aeriene comerciale. Generalul de brigadă Patrick S. Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că, deoarece cel de-al doilea obiect a zburat mult mai jos, acesta avea potențialul de a interfera cu traficul aerian deasupra Alaskăi. Oficiali superiori ai Pentagonului au recomandat ca acesta să fie doborât.
Un oficial american a declarat că nu au existat "indicii afirmative de amenințare militară" pentru oamenii de la sol din partea obiectului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”


Un alt balon chinezesc?

Oficialii au declarat că nu au putut confirma dacă pe obiect se aflau echipamente de supraveghere și că este în curs un efort de recuperare a resturilor.
Încălcarea spațiului aerian american a fost relativ scurtă, potrivit oficialilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu au putut identifica imediat ce tip de obiect a fost implicat.
Michael P. Mulroy, un fost oficial al Pentagonului, a declarat că doborârea obiectului deasupra Alaskăi a fost o acțiune corectă.
"Dacă a fost un alt balon de spionaj chinezesc, acest lucru indică faptul că China este fie incompetentă în operarea acestor platforme, fie că, potențial, provoacă în mod deliberat SUA", a declarat dl Mulroy. "De asemenea, este important ca SUA și China să mențină o comunicare directă în astfel de momente. Mai ales între armate".
Oficialii americani au declarat vineri seară că nu au nicio dovadă că obiectul de deasupra Alaskăi ar fi provenit din China. Generalul Ryder a declarat că acesta se deplasa spre nord-est atunci când Comandamentul Nordului a început să îl urmărească. Dar nu a vrut să speculeze asupra provenienței sale. El a precizat că Pentagonul nu a făcut niciun efort pentru a contacta China de când Beijingul a respins săptămâna trecută un apel telefonic din partea secretarului apărării Lloyd J. Austin III.
Episodul balonului spion de săptămâna trecută a sporit tensiunile dintre SUA și China într-un moment în care relațiile dintre cele două națiuni se află într-unul dintre cele mai scăzute puncte din ultimele decenii. Secretarul de stat Antony J. Blinken și-a anulat o călătorie la sfârșitul săptămânii trecute la Beijing, unde era așteptat să se întâlnească cu președintele Xi Jinping, după ce Pentagonul a informat reporterii despre balon.
Oficiali ai Pentagonului au declarat că balonul spion nu a reprezentat nicio amenințare, iar faptul că i-a permis să rămână în aer mai mult timp a dat timp armatei americane să îl studieze, inclusiv să trimită avioanele spion U-2 să ia imagini de înaltă rezoluție ale echipamentului său.

Citește și: Mai multe țări cer excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice!

Citește și: Numărul morților a crescut la peste 23.000!

Citește și: Premierul din Republica Moldova a demisionat!