Chiar va grația Putin mii de prizonieri pentru armata Wagner?

Autor: Bogdan Frațilă

Rusia recrutează deținuți din închisori pentru a lupta în războiul împotriva Ucrainei, promițând în schimb grațieri anticipate!

Sursa: PixaBay

Rusia recrutează deținuți din închisori pentru a lupta în războiul împotriva Ucrainei, promițând în schimb grațieri anticipate!

Rusia recrutează deținuți din închisori pentru a lupta în războiul împotriva Ucrainei, promițând în schimb grațieri anticipate. Vor fi oamenii cu adevărat eliberați, așa cum au promis, după desfășurarea lor?
Rapoartele privind recrutarea deținuților din închisorile rusești pentru războiul împotriva Ucrainei au apărut pentru prima dată în iulie 2022. Până în septembrie, practica era de notorietate. Personalul angajat de Evgheni Prigozhin, un om de afaceri care conduce faimoșii mercenari Wagner Group, efectuează recrutările.

Compania privată de securitate Wagner este considerată a fi "armata din umbră" a președintelui Vladimir Putin.
În schimbul a șase luni de serviciu, deținuților li se promite o grațiere. Cu toate acestea, parlamentul rus nu a declarat o astfel de amnistie. Un decret prezidențial semnat de Putin este singura modalitate prin care prizonierii pot fi grațiați în schimbul participării la război, potrivit avocaților.
Numărul grațierilor anticipate a scăzut după ce Putin a venit la putere în 1999.
În timpul ultimelor sale două mandate, doar câteva persoane pe an au fost eliberate mai devreme din închisoare datorită unei grațieri- în 2021, Kremlinul a raportat șase astfel de cazuri.
Dacă Prigozhin își urmează calea, șeful statului rus ar trebui să grațieze câteva mii de prizonieri în câteva luni.

Câți oameni au fost recrutați?

Kremlinul a refuzat să comenteze.

"Nu pot spune nimic despre asta", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor la sfârșitul lunii ianuarie. "Știți că există decrete deschise și altele cu diferite niveluri de secretizare- nu pot dezvălui nimic despre acestea din urmă". Toate grațierile vor fi efectuate în conformitate cu legislația rusă, a adăugat el.
Mediazona, un ziar web rusesc care lucrează din exil la Vilnius, Lituania, și Tbilisi, Georgia, a examinat datele serviciului penitenciar rus și a constatat că numărul prizonierilor ruși a scăzut cu 23.000
din septembrie până în octombrie 2022, aparent din cauza recrutărilor. Olga Romanova, fondatoarea organizației pentru drepturile omului Russia Behind Bars, raportează cifre similare. Potrivit estimărilor serviciilor de informații americane, până la 40.000 de prizonieri participau la războiul din Ucraina ca luptători ai Grupului Wagner în decembrie 2022.
Numărul deținuților din închisori nu a scăzut în octombrie, potrivit Mediazona. Din noiembrie până în ianuarie, au fost din nou cu 6.000
mai puțini, ceea ce este totuși în conformitate cu tendințele observate în anii precedenți.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Grațiați chiar înainte de a pleca la luptă?

Pe internet există o mulțime de videoclipuri cu prizonieri eliberați, publicate de serviciul de presă al lui Prigozhin- dar menționarea unui document oficial a fost făcută o singură dată, într-un videoclip din 20 octombrie 2022 care arată patru bărbați care ar fi fost onorați pentru curajul lor într-un spital din Luhansk, cărora li s-au înmânat certificate de eliberare și "grațiere totală". Unul dintre aceste documente precizează că persoana în cauză este eliberată "prin decretul de grațiere al președintelui Federației Ruse". Documentul nu are un număr de decret, dar data este revelatoare: Președintele Putin l-a semnat la 6 iulie 2022, probabil înainte ca prizonierii să fie trimiși pe front.
Ele sunt numerotate în ordine, lipsind numerele decretelor secrete, ceea ce face posibilă determinarea numărului de decrete secrete care au existat. Între 5 și 8 iulie, când Putin pare să-i fi grațiat pe prizonieri în videoclipul menționat mai sus, au fost semnate patru decrete secrete. Teoretic, fiecare dintre ele poate acoperi un număr nelimitat de persoane.

Fostul mercenar Wagner raportează

Andrei Medvedev, fost comandant al unei unități Wagner, a fugit în ianuarie în Norvegia, unde a depus mărturie despre modul în care prizonierii primesc certificatele de grațiere.
"Știu că, atunci când ajung la punctul de adunare, ei semnează contracte și primesc un formular de cerere de grațiere în contumacie chiar înainte de a intra în luptă", a declarat el pentru ziarul The Insider, adăugând că, posibil, această mișcare este menită să îi convingă că nu vor fi mințiți în legătură cu grațierea lor. Un alt prizonier evadat a declarat sub anonimat pentru Mediazona că, în timp ce se află încă în închisoare, deținuții primesc o cerere de grațiere pe care trebuie să o semneze. Cererile sunt procesate înainte ca bărbații să fie trimiși pe front, a spus sursa anonimă.

Vor fi cu adevărat eliberați recruții?

Nu există nicio dovadă sigură că prizonierii se întorc într-adevăr din război după șase luni de serviciu în Grupul Wagner și sunt eliberați fără obligații. Aproape toți condamnații din videoclipurile de pe internet au declarat că nu plănuiesc să se întoarcă acasă, dar că se vor alătura mercenarilor Wagner și se vor întoarce pe front.
Prizonierii recrutați nu sunt cu adevărat liberi chiar dacă sunt eliberați în libertate după misiunea lor de luptă, potrivit Jana Gelmel, un avocat rus care militează pentru drepturile prizonierilor. Mulți sunt presați să nu părăsească grupul militar privat Wagner după termenul limită, a spus ea. "Wagner îi păstrează pentru că toți sunt într-un fel dependenți, de Departamentul de Corecție și de Prigozhin", a susținut ea. Mulți deținuți care se întorc din război știu că ar putea ajunge din nou în închisoare dacă refuză cererile grupului Wagner, a adăugat ea.

Citește și: Cum au bani Germania și UE pentru echipamentele militare din Ucraina?

Citește și: SUA va desemna Wagner drept grup criminal transnațional!

Citește și: Lukoil din Rusia continuă să pompeze în Europa- deocamdată