CT-urile sau ecografiile vor putea fi interpretate de la distanță

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 nov 2023, 00:40

Transmiterea electronică a imaginilor radiologice către specialiști din domeniu, astfel încât aceștia să poată stabili un diagnostic, va fi accesibilă în următoarea perioadă.

Sursa: https://www.pexels.com/

Ecografiile, dar și CT-urile vor putea fi citite de către specialiști de la distanță.

Transmiterea electronică a imaginilor radiologice către specialiști din domeniu, astfel încât aceștia să poată stabili un diagnostic, va fi accesibilă în următoarea perioadă.

Ecografiile vor putea fi interpretate de la distanță

În curând specialiștii vor putea interpreta atât CT-urile, cât și radiografiile de la distanță. Introducerea acestui sistem va aduce beneficii atât pentru pacienți, mai multe persoane având astfel acces mai facil la diagnosticul radiologic, cât și pentru sistemul medical, deoarece, în momentul de față, sunt multe spitale în care nu există medici radiologi.

Citește și: Care sunt principalele servicii pe care le pot primi persoanele neasigurate la medicul de familie

Datorită proiectului de ordin aflat în dezbatere pe site-ul MS sunt introduse, de fapt, normele specifice de organizare și funcționare a teleradiologiei, care este un serviciu medical ce face parte din telemedicină și care constă în:

- transmiterea electronică a imaginilor radiologice cu ajutorul tehnologiilor digitale de captare a imaginii, în scopul interpretării lor de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală și stabilirii unui diagnostic;

- schimbul de imagini radiologice și date referitoare la pacient între entități medicale (spitale, policlinici etc.) cu locații geografice diferite, în scopul interpretării primare a imaginilor sau în vederea consultării experților și revizuirii clinico-imagistice;

- modalitatea liber asumată de către medicul specialist radiologie imagistică medicală sau medicină nucleară de a practica în specialitatea radiologie- imagistică medicală sau medicină nucleară.

Cum vor arăta relațiile dintre pacienți și medici

Telemedicina în medicina nucleară, în sensul normelor conținute de viitorul ordin, se referă la interpretarea unei examinări imagistice sau obținerea unei alte opinii medicale.

Relațiile dintre entitățile implicate în actul de teleradiologie vor arăta astfel:

- un pacient face o radiografie la un spital sau clinică, la indicația unui medic;

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- unitatea medicală transmite altui spital sau unei clinici imaginile obținute, dar și toate datele medicale relevante privind pacientul;

- cea de-a doua unitate sanitară asigură accesul neîngrădit al medicului radiolog ce activează în cadrul acesteia la toate imaginile şi informațiile pe care le deține despre pacient;

- radiologul analizează imaginile şi, în contextul clinic al pacientului, formulează interpretarea radiologică cuprinsă în raportul radiologic al cazului;

- radiologul transmite spitalului sau clinicii raportul radiologic;

- spitalul sau clinica transmite raportul radiologic primei unități medicale;

- aceasta transmite raportul radiologic medicului solicitant şi pacientului.

Citește și: Tipuri de concedii medicale care se decontează în 2023. Care sunt CM care se recuperează integral de la stat

Scopul actului medical de teleradiologie este reprezentat de:

- interpretarea primară a imaginilor radiologice; 

- reinterpretarea imaginilor radiologice pentru obținerea unei alte opinii medicale; 

- schimb de opinii medicale între mai mulți medici de specialitate radiologie și imagistică medicală, aflați la distanță de instituția unde au fost realizate imaginile radiologice- teleexpertiză radiologică.

Trebuie menționat faptul că, teleradiologia nu înlocuiește actul medical în sine al radiodiagnosticului, acesta fiind preferat ori de câte ori când este posibil. De asemenea, niciun medic radiolog nu va putea fi obligat să practice teleradiologia.

Odată cu introducerea teleradiologiei se va urmări creșterea accesibilității pacienților la diagnosticul radiologic şi, prin aceasta, sprijinirea nevoilor pacienților, sprijinirea unităților sanitare care nu au disponibil suficient personal medical calificat pentru interpretarea examinărilor radio-imagistice, dar și sprijinirea pacientului şi a unității medicale în obținerea unei alte opinii medicale, în cazul reinterpretărilor.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: