Sâmbăta Morților din februarie 2023: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești când împarți alimente, vase și colaci

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 15 feb 2023, 16:28

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești când dai de pomană de Sâmbăta Morților

Sursa: Basilica.ro

Moșii de iarnă 2023. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești când împarți alimente, vase și colaci în sâmbăta pomenirii morților.

Moșii de Iarnă 2023, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică anul acesta pe data de 18 februarie. Ce e bine să dai de pomană în această zi și ce rugăciune trebuie să o rostești când împarți de Sâmbăta Morților, pentru sufletele celor adormiți? 

Moșii de iarnă 2023. Ce e bine să împarți de Sâmbăta Morților? 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă toți credincioșii de  Moșii de Iarnă 2023, dar și în toate sâmbetele de pomenire a morților este să meargă la Biserică, la Sfânta Liturghie și să ofere ceva de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. 

De Moșii de Iarnă, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți,   colivă, colaci, o sticlă cu vin, dar și pachete cu alimente. 

Această zi de pomenire a morților mai este cunoscută și ca Moșii de piftii sau Sâmbăta piftiilor, de aceea credincioșii pun în pachetele pe care le dau de pomană de Moșii de iarnă și piftie care este pusă în vase noi de lut. 

Citește și: Moșii de iarnă 2023: Cum se scrie corect pomelnicul pentru Sâmbăta Morților

Rugăciune Sâmbăta Morților 2023. Ce trebuie să rostești atunci când dai de pomană 

Rugăciunea pe care este bine să o rostești atunci când dai de pomană în Sâmbăta Morților, pentru sufletele celor adormiți! 

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și

sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Datini, tradiții și obiceiuri populare românești în ziua Moșilor de iarnă

De ce se împart colaci în Sâmbăta Morților 2023 

Alături de colivă, colacul este nelipsit de la Biserică în ziua Moșilor de Iarnă și în toate sâmbetele de pomenire a morților. Colacul are o semnificație aparte în tradiția populară și se întâlnește la cele mai importante momente din viața creștinilor: botez, nuntă și înmormântare.

Prin formă, colacul sugerează infinitul și nemurirea, iar prin compoziție, respectiv făina de grâu din care este frământat și sarea, este simbol al nemuririi pentru că așa cum grâul ca să încolțească și să crească se pune în pământ, tot așa și trupul omului se îngroapă în pământ ca după aceea să învie. Dacă la nuntă și botez colacul este semn de bucurie, la înmormântare colacul semnifică trecerea omului prin viață, închiderea ciclului vieții și un pod de trecere către o lume nouă, lumea de dincolo, scrie  artaalba.ro.   

Sursă: doxologia.ro