Ziua Națională Constantin Brâncuși, sărbătorită pe 19 februarie 2023. Cinci lucruri mai puțin cunoscute din viața marelui sculptor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 nov 2023, 01:45

Constantin Brâncuși

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i

În fiecare an pe 19 februarie este sărbătorită Ziua Constantin Brâncuși.

Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită în fiecare an la data de 19 februarie, când este comemorată ziua nașterii marelui sculptor român.

Pe 19 februarie este sărbătorită Ziua Constantin Brâncuși

În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși drept zi de sărbătoare națională.

Cine a fost Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj, și a încetat din viață pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța.

A fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii şi americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brâncuși, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze. Constantin a fost al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) şi Maria Brâncuși (1851-1919). Prima clasă primară a făcut-o la Peştişani, iar apoi a continuat şcoala la Brădiceni.
Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă şi de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii şi birturi.

Citește și: Iubirile lui Brâncuși: Femeile care i-au marcat viața și opera

După ce a absolvit Școala de Arte şi Meserii în Craiova (1894 - 1898) a ajuns la București unde absolvit Școala de bellearte în 1902.

În 1903 a primit prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din București şi reprezintă singurul monument public al lui Brâncuși din Capitală. 

Cele mai cunoscute opera de artă ale lui Brâncuși

- 1897 - Craiova - Bustul lui Gheorghe Chiţu

- 1898- București - Bustul Vitellius

- 1900- București - Capul lui Laocoon

- 1902 - București – Ecorșeul

- 1902, probabil ianuarie- București- statuetă simbolizând muzica corală românească

- 1902, octombrie- Craiova- bustul lui Ion Georgescu-Gorjan

- 1903- București - Bustul generalului Carol Davila

- 1905- Paris – Orgoliu

- 1906- Paris - Copil – ghips

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

1906- Paris - Supliciu – piatră

1906- Paris - Cap de copil – bronz

1906- Paris- bustul Victoriei Vaschide

1906- Paris- bustul doctorului Zaharia Samfirescu

1906 - Paris - portretul pictorului Nicolae Dărăscu

De asemenea, printre acestea se mai regăsesc și: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa festivă, Domnișoara Pogany și Coloana fără sfârșit.

Ziua Națională Constantin Brâncuși, sărbătorită pe 19 februarie 2023

Ziua Națională Constantin Brâncuși, declarată la 19 februarie, va fi sărbătorită printr-o serie de conferințe, expoziții și proiecții de filme inițiate de Institutul Cultural Român (ICR).

Evenimentele sunt organizate de Reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Budapesta, Roma, Veneția și Madrid.

Un prim pas în instituirea acestei zile l-a făcut scriitorul Laurian Stănchescu, președinte al Fundației Ideea Contemporană, care, la 2 februarie 2015, a solicitat printr-o scrisoare publică adresată președintelui Klaus Iohannis, Puterii şi Opoziției să declare Ziua Națională Constantin Brâncuși, pe data de 19 februarie: "Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuși să declarați ziua de 19 februarie 'Ziua Națională Constantin Brâncuși'". În opinia sa, ziua de naștere a sculptorului Constantin Brâncuși, 19 februarie 1876, "este înscrisă în Calendarul Culturii Universale ca o dată biblică, se năștea cel care avea să fie 'Patriarhul şi Părintele Sculpturii Moderne', 'Titanul din Hobiţa', Constantin Brâncuși, gorjeanul care ne-a dus în universalitatea lumii şi ne-a înrudit cu Dumnezeu".

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți parlamentari, care, în expunerea de motive, susțineau că declararea datei de 19 februarie drept "Ziua Brâncuși"- sărbătoare națională legală lucrătoare, reprezintă „o reparație morală față de refuzul şi umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”.

Citește și: În ce filme a jucat Raquel Welch? Actrița americană a murit la 82 de ani

Cinci lucruri mai puțin cunoscute din viața marelui sculptor

1. A plecat din România pe jos până în Franța.

2. În apropiere de Lunéville l-a prins o ploaie stravănă, care era să-i aducă sfârșitul, însă a fost salvat de călugărițele de la o mănăstire din apropiere.

3. Când a transportat „Pasărea din Văzduh” din Paris în SUA, vameșii din America l-au obligat să plătească taxa pentru obiecte comerciale, deși nu trebuia. I-au inclus opera de artă la categoria „ustensile de bucătărie și instrumente muzicale”.

4. Autoarea Moni Stănilă povestește cum Brâncuși era să moară înecat, însă s-a prins în ultimul moment de o bucată de lemn și s-a salvat. A păstrat „opera salvatoare” în atelierul său.

5. Se presupune că Brâncuși și Maria Tănase ar fi avut o relație. Ea avea 25 de ani, el 62.

Sursă: ro.wikipedia.org