300 de ore de la cutremurul din Turcia - Care este bilantul?

Autor: Bogdan Frațilă

La 300 de ore de la cutremur, echipele de intervenție au salvat trei persoane din rămășițele unei clădiri din Antakya, Turcia

Sursa: Captură YouTube

La 300 de ore de la cutremur, echipele de intervenție au salvat trei persoane din rămășițele unei clădiri din Antakya, Turcia

La 300 de ore de la cutremur, echipele de intervenție au salvat trei persoane din rămășițele unei clădiri din Antakya, Turcia. Între timp, numărul morților a crescut la peste 45.000. Cancelarul Scholz a promis mai mult ajutor.În orașul turc Antakya, devastat de cutremur, lucrătorii de urgență au salvat trei supraviețuitori din dărâmăturile unei clădiri de apartamente. Cele trei persoane- un bărbat, o femeie și un copil- zăceau în rămășițele clădirii de 300 de ore, a raportat un post de televiziune local.

Imaginile au arătat cum paramedicii îi pun o perfuzie bărbatului înainte ca toți să fie duși în ambulanțe.
Multe alte persoane nu au putut fi recuperate decât moarte- cum ar fi fotbalistul ghanez Christian Atsu. Lucrătorii de urgență i-au recuperat trupul de sub dărâmăturile casei sale din Antakya. Atsu jucase ultima dată pentru clubul turc Hatayspor.

Peste 45.000 de morți

La 12 zile de la cutremurele devastatoare din regiunea de frontieră turco-siriană, bilanțul morților a ajuns la peste 45.000 de persoane. Un număr de 264.000 de case au fost distruse numai în Turcia, potrivit autorităților. Numeroase persoane sunt în continuare date dispărute. Potrivit agenției turce de gestionare a dezastrelor Afad, peste 40.000 de salvatori din țară și din străinătate lucrează încă pentru a recupera persoanele îngropate sub dărâmături.
În Germania, există încă o mare consternare în legătură cu dezastrul provocat de cutremur.

Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a asigurat victimele din Turcia și Siria de solidaritatea continuă a Germaniei. Într-un mesaj video cu subtitrare în turcă și arabă, el a declarat: "Nu putem anula dezastrul. Dar putem ajuta în caz de nevoie. Iar Germania ajută".
Scholz a mulțumit, de asemenea, tuturor ajutoarelor din Germania. "Într-un timp foarte scurt, ați construit o punte de compasiune, o punte de solidaritate între țările noastre, care sunt atât de strâns legate din punct de vedere uman."
Aproximativ trei milioane de cetățeni din Germania au venit din Turcia- inclusiv din provinciile puternic distruse Hatay și Gaziantep. Mulți alții au rădăcini în Siria.


Ajutor controversat și pentru victimele cutremurului

Unele dintre ajutoarele care sosesc acum în regiunea afectată de cutremur sunt, de asemenea, controversate: proviziile din partea Hezbollahului libanez, de exemplu. Sâmbătă, miliția șiită a declarat că va trimite 29 de camioane cu pături, încălzitoare și lapte praf la Alep.

Luptătorii Hezbollah au avut un rol esențial în menținerea la putere a guvernului sirian în timpul războiului. Opoziția siriană critică ajutorul miliției. Purtătorul de cuvânt al unei alianțe a opoziției a declarat pentru agenția de știri dpa că se așteaptă ca Hezbollah să profite de acest moment pentru a introduce și mai mulți luptători, arme și droguri în țara vecină aflată în criză.SI folosește, de asemenea, cutremurul în avantajul său: în timp ce publicul este distras, organizația teroristă desfășoară atacuri grele în Siria.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că atacatorii SI au atacat mai întâi un punct de control guvernamental în Al-Sukhna, în estul Siriei. În cele din urmă, ei ar fi tras "fără discriminare" cu mitraliere asupra civililor care căutau trufe pe un câmp. Cel puțin 68 de persoane ar fi fost ucise.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: "Putin a eșuat" declara vicepreședintele american! Afla ce anume a zis

Citește și: Turcii acuză neglijența guvernului pentru devastarea cutremurului!

Citește și: Numărul morților a crescut la peste 23.000!