Un aparat obișnuit de la salonul de manichiură poate cauza cancer?

Autor: Bogdan Frațilă

O unealtă obișnuită de la salonul de manichiură poate provoca deteriorarea ADN-ului și mutații în celulele umane, potrivit unei cercetări!

Sursa: PixaBay

O unealtă obișnuită de la salonul de manichiură poate provoca deteriorarea ADN-ului și mutații în celulele umane, potrivit unei cercetări!

O unealtă obișnuită de la salonul de manichiură poate provoca deteriorarea ADN-ului și mutații în celulele umane, potrivit unei cercetări. Radiațiile de la uscătoarele de unghii pot deteriora ADN-ul și pot provoca mutații cancerigene în celulele umane, potrivit unui nou studiu- ceea ce ar putea să vă facă să vă întrebați dacă manichiura-pedichiura cu gel obișnuită merită riscul. Unii dermatologi spun că descoperirile, într-un studiu publicat la 17 ianuarie în revista Nature Communications, nu sunt noi când vine vorba de preocupările legate de lumina ultravioletă, sau UV, din orice sursă.

De fapt, rezultatele reafirmă motivul pentru care unii dermatologi au schimbat modul în care își fac manichiura cu gel sau au renunțat cu totul la ea.
"Descoperirile contribuie la datele deja publicate cu privire la efectele nocive ale radiațiilor (ultraviolete) și arată moartea directă a celulelor și deteriorarea țesuturilor care pot duce la cancer de piele", a declarat Dr. Julia Curtis, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din Utah, care nu a fost implicată în studiu.

O explicație detaliată

"Paturile de bronzare sunt listate ca fiind cancerigene, iar lămpile UV pentru unghii sunt mini-paturi de bronzare pentru unghiile tale, pentru a vindeca unghia de gel", a spus Curtis. O formă de radiație electromagnetică, lumina ultravioletă are o lungime de undă cuprinsă între 10 și 400 de nanometri, potrivit UCAR Center for Science Education.
Lumina ultravioletă A (315 până la 400 de nanometri), care se găsește în lumina soarelui, pătrunde mai adânc în piele și este folosită în mod obișnuit în uscătoarele de unghii UV, care au

devenit populare în ultimul deceniu. Paturile de bronzare folosesc 280 până la 400 de nanometri, în timp ce spectrul utilizat în uscătoarele de unghii este de 340 până la 395 de nanometri, potrivit unui comunicat de presă pentru studiu.
"Dacă vă uitați la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare", a declarat autorul corespondent Ludmil Alexandrov în comunicatul de presă.
"Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat de fapt aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular până acum". Alexandrov deține titluri duble ca profesor asociat de bioinginerie și de medicină celulară și moleculară la Universitatea California San Diego.
Cercetătorii au expus celule de la oameni și șoareci la lumina UV, constatând că o sesiune de 20 de minute a dus la moartea a 20% până la 30% din celule.
Trei expuneri consecutive de 20 de minute au făcut ca între 65% și 70% dintre celulele expuse să moară. Celulele rămase au suferit leziuni mitocondriale și ale ADN-ului, rezultând mutații cu modele care au fost observate în cazul cancerului de piele la om.
Cea mai mare limitare a studiului este faptul că expunerea liniilor celulare la lumina UV este diferită de efectuarea studiului pe oameni și animale vii, a declarat dermatologul Dr.
Julie Russak, fondatorul Clinicii de Dermatologie Russak din New York. Russak nu a fost implicată în studiu.
"Când o facem (iradierea) în interiorul mâinilor umane, există cu siguranță o diferență", a spus Russak. "Cea mai mare parte a iradierii UV este absorbită de stratul superior al pielii. Atunci când iradiați direct celulele în placa Petri, este ușor diferit. Nu ai nicio protecție din partea pielii, a corneocitelor sau a straturilor superioare. Este, de asemenea, o iradiere UVA foarte directă."

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Reducerea riscului

Dacă ești îngrijorată de manichiura cu gel, dar nu vrei să renunți la ea, există câteva măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a reduce riscurile.
"Aplicați în jurul unghiilor o cremă de protecție solară cu spectru larg care conține zinc și titan și purtați mănuși UV cu vârfurile degetelor tăiate atunci când este timpul să vă vindecați unghiile", a spus Curtis, care nu își face manichiura cu gel. "Aș recomanda alternative la unghiile cu gel, cum ar fi noile împachetări care sunt disponibile online." (Învelișurile sau benzile de unghii cu gel sunt produse de unghii cu gel lipite care nu necesită întotdeauna să fie fixate de uscătoarele de unghii cu UV). Unele saloane folosesc lumini LED, care "se crede că nu emit fie lumină UV, fie cantități mult, mult mai mici", a spus Lipner.
Lipner își face manichiura obișnuită- care îi durează de obicei între șapte și 10 zile- nu pentru a evita lumina UV, ci mai degrabă pentru că nu îi place îmbibarea cu acetonă care subțiază unghiile, implicată de manichiura cu gel.
"Manichiurile obișnuite sunt pur și simplu uscate în aer", a adăugat ea. "Manichiura cu gel trebuie să fie curată sau sigilată, iar polimerii din ojă trebuie să fie activați, așa că acest lucru se poate face doar cu ajutorul luminilor UVA."
Dacă v-ați făcut în mod regulat manichiură cu gel, Lipner recomandă să consultați un dermatolog certificat de consiliu care vă poate examina pielea pentru a depista orice precursori ai cancerului de piele și pentru a-i trata înainte de a deveni o problemă gravă. (Lumina ultravioletă poate, de asemenea, îmbătrâni pielea, apărând sub formă de pete solare și riduri, a spus ea).
Nu există suficiente date pentru ca experții să se pronunțe cu privire la cât de des pot oamenii să își facă manichiura cu gel fără să se expună la riscuri, a spus Lipner. Russak nu își face manichiura cu gel foarte des, dar folosește protecție solară și mănuși atunci când o face, a spus ea. Aplicarea în prealabil a serurilor bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C, ar putea fi de asemenea de ajutor, a adăugat ea.
"Din păcate, protecția completă nu este posibilă, așa că cea mai bună recomandare a mea este să evitați cu totul aceste uscătoare", a spus Zeichner.

Citește și: Care este cea mai sănătoasă pâine de mâncat?

Citește și: Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!

Citește și: Cum arata sanatatea mentala buna? Vezi daca te incadrezi!