Ministerul Justiției: Vouchere de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor. Model cerere și condiții de acordare

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 20 nov 2023, 02:55

Voucher de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor

Sursa: Shutterstock

Vouchere în valoare de 15.000 de lei destinate victimelor infracțiunii, potrivit unui act normativ publicat recent de Ministerul Justiției.

Vouchere pentru victimele infracțiunilor. Un proiect normativ publicat recent de Ministerul Justiției prevede acordarea unui sprijin în valoare de 15.000 de lei românilor care au fost victime ale unor violențe. Potrivit acestui proiect, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară, respectiv 15.000

de lei. 

Citește și: Românii care nu mai primesc ajutoare sociale în 2023. Vor fi eliminați de pe lista beneficiarilor

Vouchere de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor 

Ajutor de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor. Ministerul Justiției a inițiat, pe 3 februarie, procedura de consultare publică a Proiectului de H.G.

privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Justiției. 

Potrivit acestui proiect, victima poate solicita Comisiei, un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară stabilite pentru anul în care victima a solicitat avansul. 

Citește și: Ajutor de înmormântare 2023 a fost majorat. Ce valoare are sprijinul acordat în cazul decesului unui membru al familiei și ce documente trebuie depuse

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum vor fi acordate voucherele pentru victimele infracțiunilor

Noul proiect de lege oferă persoanelor vătămate posibilitatea să obțină un ajutor financiar de până la 15.000 de lei  în cel mult 72 de ore de când a fost depusă cererea. 

„Noutatea pe care o aduce acest proiect reprezintă un avans care poate fi acordat în limita a cinci salarii minime care poate fi folosit pentru a acoperi cheltuieli de hrană, transport, medicale, igienă, uz personal”,

a explicat avocatul Gabriel Ursu la postul de televiziune Antena 3. 

Voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente sunt emise și distribuite anual de către unități emitente, în temeiul unui contract încheiat cu Ministerul Justiției, potrivit prevederilor legale privind achizițiile publice. 

Voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente vor avea valoarea aprobată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor și o perioadă de valabilitate de 90 de zile de la data emiterii.

Beneficiari vouchere în valoare de 15.000 de lei 

Potrivit proiectului de lege, beneficiarii acestor vouchere în valoare de 15.000 de lei sunt categoriile de victime prevăzute de art. 21 din Legea nr. 211/2004: 

- persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav, prevăzute la art. 174-176 din Codul penal, o infracţiune de vătămare corporală gravă, prevăzută la art. 182 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală gravă a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi perversiune sexuală, prevăzute la art. 197, 198 şi art. 201 alin. 2-5 din Codul penal;

-soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav, prevăzute la  art. 174 -176 din Codul penal, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei. 

Cererea de acordare a voucherului pentru acoperirea nevoilor urgente