Anunț oficial: Facturile la energia electrică vor veni cu întârziere

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 nov 2023, 01:25

Mai mulți furnizori de energie electrică au anunțat că facturile la energie vor veni cu întârziere pentru că acum firmele își actualizează sistemele informatice în urma modificărilor legislative.

 

Sursa: https://pixabay.com/

Mai mulți furnizori de energie electrică au anunțat că facturile la energie vor veni cu întârziere.

Facturile la energia electrică ar urma să vină cu întârziere, potrivit furnizorilor.

Facturile la energie vor ajunge cu întârziere

Mai mulți furnizori de energie electrică au anunțat că facturile la energie vor veni cu întârziere pentru că acum firmele își actualizează sistemele informatice în urma modificărilor legislative.

Abonații au primit mesaje precum: „Continuăm să actualizăm sistemele noastre informatice, astfel încât să reflecte aceste modificări legislative.

Acest lucru ne determină să emitem facturile aferente consumului de energie electrică și gaze naturale cu întârziere”.

Citește și: ANRE a stabilit luni, 6 februarie, că perioada de facturare a energiei electrice trebuie să fie lunară

Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică, a declarant că: „La consumatorii casnici s-a avut în vedere o serie de noi categorii care să beneficieze de tarife plafonate, este vorba de familiile cu trei sau mai mulți copii erau o categorie.

O altă categorie era legată de consumatorii vulnerabili, care aveau o serie de alte facilități. Sunt furnizori mari, inclusiv cel mai mare furnizor care are 3,8 milioane de consumatori, deci asemenea flux de facturi este ceva. Dacă vă puteți imagina, în medie de vreo 150.000 de facturi pe zi”.

ANRE a emis un nou model de facturi pentru energie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat recent că toate facturile la energie electrică emise pentru clienții casnici vor arăta diferit de pe data de 1 aprilie 2023, fiecare furnizor de energie fiind nevoit

să respecte un format unic la nivel național.

Regulamentul a intrat deja în vigoare, acesta fiind deja publicat în Monitorul Oficial și îi obligă pe toți furnizorii de energie obligația de a emite factura pe același tip de format, indiferent de tipul de contract pe care îl au cu consumatorii casnici.

Potrivit ANRE, facturile emise pentru consumul de energie electrică înregistrat începând cu data de 1 aprilie 2023 pentru toți clienții casnici vor conține informații noi, precum:

- contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal;

- condițiile generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal;

- modelul de factură aplicabil clienților casnici;

- prețul din oferta de serviciu universal care se aplică pe o perioada de minimum 3 luni.

Noile prevederi ale Condițiilor generale pentru furnizarea energiei electrice în regim de serviciul universal la clienții casnici au fost coroborate cu prevederile Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienții finali (Regulament) și se referă

în principal la:

- modul de comunicare a notificărilor/solicitărilor/comunicărilor din partea furnizorului către clientul casnic;

- prețul de serviciu universal, facturare și condiții de plată;

- răspunderea contractuală;

- situațiile de încetare a contractului-cadru;

- sistarea temporară a furnizării energiei electrice;

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- aplicarea taxelor și impozitelor;

- drepturile și obligațiile clientului casnic și ale furnizorului;

- situațiile de întrerupere a alimentării cu energie electrică și etapele care se parcurg în acest sens;

- modul de constituire a garanțiilor financiare;

- în cazul consumatorilor vulnerabili, eșalonarea la plată a facturii, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părți;

- obligația furnizorului să eșaloneze la plată sumele datorate de client, pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Citește și: Cât curent electric consumă o instalație de brad. Cei care au ales să-și facă brad de Crăciun vor trebui să plătească mai mult la factură

De asemenea, proiectul prevede ca facturile emise pentru consumul de energie electrică înregistrat începând cu data de 1 aprilie 2023 pentru toți clienții casnici să respecte Modelul din Anexa 3, care conține informațiile prevăzute în Regulament, respectiv informații din factură și informații din anexa la factură, cele mai importante fiind:

– numărul şi data emiterii facturii;

– datele de identificare şi de contact ale furnizorului, inclusiv o linie telefonică de asistență pentru clienți, adresă de e-mail şi un formular electronic online care să permită înregistrarea automată a solicitării;

– modalitatea de transmitere a indexului autocitit;

– intervalul de timp în care clientul poate transmite indexul autocitit, care nu poate fi mai mic de 5 zile;

– numărul de telefon pus la dispoziție de către OD (Operator de distribuție) la care este racordat locul de consum la care clientul poate sesiza direct OD întreruperile în alimentarea cu energie electrică, precum şi alte probleme în alimentarea cu energie electrică;

– data de încetare a contractului, dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată;

– perioada de facturare;

– cantitatea de energie electrică facturată;

– preţul final facturat exprimat în lei/kWh sau lei/MWh;

– data scadentă a plății.

Sursă: capital.ro