Rareș Bogdan, europarlamentarul PNL, a făcut anunțul legat de rotativa guvernamentală. Când va avea loc aceasta

Autor: Cristina Mocanu

Rareș Bogdan

Sursa: https://www.facebook.com/Rares.I.Bogdan

Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat că PNL va respecta rotativa guvernamentală.

Rareș Bogdan, europarlamentar, a discutat luni, 20 februarie, despre zvonurile care se regăsesc în spațiul public, potrivit cărora  rotativa guvernamentală și protocolul stabilit cu PSD să fie renegociat pentru ca anumiți miniștri social-democrați să rămână în Guvernul României.

Rareș Bogdan a discutat despre rocada guvernamentală care va avea loc în acest an

Conform europarlamentarului Rareș Bogdan, PNL va respecta programa rotativei guvernamentale și înțelegerea făcută cu PSD pentru că „nu putem face schimburi că nu suntem nici la piață, nici la iarmaroc”.

Citește și: Marcel Ciolacu a făcut anunțul: Ce se va întâmpla până la 1 iunie 2023

Acesta a declarat că: „Noi am semnat un document și în cei 148 de ani de existență ne-am respectat cuvântul dat și înțelegerile. Ne vom respecta înțelegerea care este destul de clară: PNL va ceda poziția de prim-ministru urmând să obțină poziția de vicepremier, ministru al Finanțelor Publice, al Transporturilor și poziția de secretar general al Guvernului, urmând ca poziția de ministru al Fondurilor Europene și poziția de ministru al Justiției să fie ocupate de

către partenerii noștri de guvernare, social democrații.

PNL respectă întocmai înțelegerea care a fost parafată și realizată după luni de negocieri. În cazul în care colegii noștri de guvernare din PSD insistă pentru un anumit minister, nu putem face schimburi că nu suntem nici la piață, nici la iarmaroc, atunci automat vom intra în discuții pentru întregul cabinet, pentru cele 19 poziții, mai puțin poziția de prim-ministru și vice-premier”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că până la 1 iunie 2023 se va produce marea modificare în România.

Mai exact, va fi realizată rotativa guvernamentală şi vor fi aleși noii președinți al Senatului şi ai Camerei Deputaților. În cel mult o lună de zile PSD va veni cu un nou program de guvernare, după ce vor fi analizate toate situațiile din prezent.

În urmă cu ceva timp, și premierul României Nicolae Ciucă a declarat că rotația se va face conform protocolului. Premierul Nicolae Ciucă le-a dat asigurări, în repetate rânduri, celor de la PSD că vor avea funcția de prim-ministru începând din mai 2023 și că acordul prin care s-a format coaliția va

fi respectat. Astfel, acesta a transmis că: „Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”.

Ce prevede protocolul semnat între coalițiile de guvernare

Potrivit acordului politic semnat în 2021 la înființarea Coaliției, PSD-PNL-UDMR trebuie să facă rocadă guvernării și să facă schimb de ministere și premier pe 25 mai 2023. Mai exact, protocolul prevede că primul candidat la funcția de Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Citește și: Rocada premierului 2023: Nicolae Ciucă „Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”

În acest acord sunt prevăzute următoarele lucruri:

 „La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;   ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Sursă: capital.ro