„EURO 200” și în 2023: Bani de la stat pentru calculatoare. Elevii și studenții care primesc ajutor financiar

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 22 nov 2023, 02:05

„EURO 200” și în 2023: Bani de la stat pentru calculatoare

Sursa: freepik.com

„EURO 200”, programul de sprijin în vederea achiziționării de calculatoare pentru elevii și studenții cu posibilități financiare reduse continuă și în 2023.

Programul „EURO 200” 2023. Programul de sprijin în vederea achiziționării de calculatoare pentru elevii și studenții cu posibilități financiare reduse – EURO 200- continuă și în 2023. Condiții de acordare și acte necesare pentru a intra în posesia ajutorului financiar  pentru cumpărarea unui calculator în 2023. 

Citește și: Sprijin financiar în valoare de 5000 de lei oferit de statul român în 2023. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial

EURO 200 în 2023: Bani de la stat pentru calculatoare 

Programul de acordare a unui ajutor financiar intitulat „EURO 200” continuă și în anul 2023 . Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, venitul brut pe membru de familie pentru a putea în posesia banilor ar putea crește de la 250 de lei la 500 de lei în 2023.

„De acest sprijin beneficiază elevii/studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, proveniți din familii pentru care venitul brut lunar pe membru de familie este mai mic sau egal cu 250 lei”, se arată în nota de fundamentare. 

Citește și: Românii care nu mai primesc ajutoare sociale în 2023. Vor fi eliminați de pe lista beneficiarilor

Cine poate primi bani de la stat pentru calculatoare în 2023 

Beneficiarii programului EURO 200 în 2023 sunt familiile cu elevi și/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 500 de lei pe membru de familie. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Astfel, luând în considerare evoluția indicelui prețului de consum comunicat de Institutul
Național de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie, respectiv IPC=239,41 s-a propus
un plafon de 500 lei„, se arată se arată în nota de fundamentare pentru modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare. 

Familiile beneficiare prevăzute primesc un ajutor financiar din partea statului pentru achiziționarea unui calculator personal nou.

Familia cu elevi și/sau studenți, indiferent de numărul acestora, beneficiază de ajutor financiar pentru achiziționarea unui singur calculator.

Ajutorul financiar prevăzut de programul EURO 200 reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăși valoarea calculatorului achiziționat. 

Citește și: Ajutor financiar în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când intră banii pe card?

Cum se acordă ajutorul financiar pentru achiziționarea de calculatoare

Elevii care au dreptul de a beneficia de ajutor financiar EURO 200 în 2023 depun o cerere de acordare a ajutorului financiar pentru achiziționarea unui calculator, însoțită de documentele prin care se face dovada acestui drept, potrivit legii și normelor metodologice de aplicare, la unitatea de învățământ la care sunt înscriși.

Unitatea de învățământ verifică eligibilitatea solicitanților și transmite documentele inspectoratelor școlare. Studenții care au dreptul de a beneficia de prevederile prezentei legi depun o cerere de acordare a ajutorului financiar pentru achiziționarea unui calculator, însoțită de documentele prin care se face dovada acestui drept, potrivit legii și normelor metodologice de aplicare, la instituțiile de învățământ.

Instituțiile de învățământ verifică eligibilitatea solicitanților și transmit documentele Ministerului Educației și Cercetării Științifice.