Cine a fost Baba Dochia? Legenda uitată de mulți români

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 nov 2023, 03:45

Începând cu 1 martie românii își aleg o zi, în intervalul 1-9 martie, iar în funcție de această zi, se spune din bătrâni, că așa o să le fie tot anul.

Sursa: https://pixabay.com/

Legenda Babei Dochia și tradiția celor 9 cojoace.

Începând cu 1 martie românii își aleg o zi, în intervalul 1-9 martie, iar în funcție de această zi, se spune din bătrâni, că așa o să le fie tot anul.

Cine a fost Baba Dochia

Din legendă în istorie, din mitologie în tradiție, Baba Dochia a lăsat obiceiuri de primăvară pe care românii le respectă cu strictețe şi în prezent.

Potrivit unei legende culese din poporul român chiar de Gheorghe Asachi, Dochia era fiica conducătorului dac, Decebal. Fata era nespus de frumoasă, lucru care se știa în toate cele patru zări. În vremea în care romanii au ajuns pe teritoriul Daciei, liderul lor, împăratul Traian s-a îndrăgostit de Dochia. Ea refuză să devină soția lui şi a fugit pe muntele sacru al dacilor, Ceahlăul. Romanul se pare că a urmărit-o până acolo.

Dându-şi seama că nu poate scăpa de el, Dochia s-a rugat zeului Zamolxe. Așa că, frumoasa fată, împreună cu oile sale, a fost transformată în stâncă.

Citește și: Prima zi de primăvară din 2023: Cum va fi vremea în martie?

În Bucovina, legenda Dochiei – fata de împărat – este puțin diferită. Fugind de un rege cotropitor ca voia să o ia de nevastă, ea a fugit pe munte.

Tot urcând şi purtând nouă cojoace, fetei a început să îi fie cald. Şi rând pe rând a început să arunce câte unul. Când a ajuns în vârf, iarna era în toi. Astfel, Dochia, mânioasă, a început să îl ocărască pe Dumnezeu, iar pentru cuvintele sale, Acesta a pedepsit-o, transformând-o în stană de piatră.

Primăvara, Baba Dochia își scutură cojoacele

Potrivit tradiției, în martie românii își aleg Babele.

Astfel că, perioada 1-9 martie este cunoscută în rândurile poporului român sub denumirea de „Zilele Babei Dochia” sau „Zilele Babelor” și este legată de venirea primăverii și mărțișor. În această perioadă, fiecare femeie poate să își aleagă o zi, adică o „babă”, iar în funcție de vreme, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea.

Dacă va fi o „babă rea”, cu vreme rece, vântoasă şi înnorată, ne va merge rău.

Dacă va fi o zi senină cu vreme călduță, va fi o „babă bună”. Dar cine a auzit de babe bune în înțelepciunea noastră populară? „Baba Cloanța Cotoroanța” și „Baba Iaga” sunt vrăjitoare în toată regula și nici „Baba care se piaptănă când țara arde” nu e un exemplu pozitiv!

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Începând cu 9 martie, de „Moși”, și bărbații își pot alege o zi a lor. Cuprinse între Mucenici şi Alexii, cele nouă zile ale Moșilor sunt cu mult mai blânde şi mai puțin capricioase decât Babele de dinaintea lor.

Despre Dochia, legenda spune că avea o turmă de oi dată în grijă unor flăcăi. La sfârșitul lui februarie, aceștia au rătăcit pe munte oile, iar Dochia, furioasă, i-a pedepsit și a plecat pe un ger cumplit, îmbrăcată cu 9 cojoace, să-şi caute oile pe munte.

A mers ce a mers şi în prima zi a lepădat un cojoc fiindcă se încălzise şi oile tot nu le găsise. În a 2-a zi vremea s-a îndreptat şi Baba Dochia a mai lepădat un cojoc şi a blestemat zeii care tot schimbau vremea. În a 3-a zi la fel. Şi tot așa până într-a 9-a zi, când Dochia își lepădase toate cojoacele din cauza vremii frumoase. În cele din urmă, își găsise oile şi se pregătea să coboare în sat.

Citește și: Legenda Mărțișorului: Ce semnificație are acest mic obiect?

Dar Martie, supărat de blestemele Dochiei, a luat cu împrumut de la fratele său Februarie, un ger năpraznic pe care l-a abătut asupra Dochiei cea fără de cojoace, înghețând-o de vie. Alte legende spun că a fost prefăcută în stână de piatră; chiar munții Bucegi poartă o astfel de piatră numită Babele!

Conform legendelor, Dochia şi-a găsit sfârșitul în ziua a 9-a a lui Martie. Mare bucurie jos în sat, unde flăcăii tocmiți şi pedepsiți de ea, au încins un „priveghi” strașnic, stropit cu câte 40 de pahare cu vin.

De aceea pe 9 martie, de Sfinții Mucenici, bărbații trebuie să bea 40 de pahare cu vin.

Sursă: historia.ro

 

Taguri: