Cum schimbă războiul Rusiei economia noastra si a europei?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 25 feb 2023, 10:58

Creșterea bruscă a prețurilor la energie, inflație ridicată, penurie de cereale și pierderi de creștere economică la nivel mondial

Sursa: PixaBay

Creșterea bruscă a prețurilor la energie, inflație ridicată, penurie de cereale și pierderi de creștere economică la nivel mondial

Creșterea bruscă a prețurilor la energie, inflație ridicată, penurie de cereale și pierderi de creștere economică la nivel mondial: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are, de asemenea, consecințe economice grave. O privire de ansamblu în grafice.
De la începutul războiului rusesc împotriva Ucrainei, a existat, de asemenea, un impact semnificativ asupra economiei mondiale. Creșterea prețurilor la energie, alimente și bunuri de consum a împovărat atât industria, cât și gospodăriile private.

Din cauza dependenței sale mari de importurile de energie din Rusia, Germania a fost deosebit de afectată.

Inflație puternică- în special pentru produsele alimentare

Inflația în Romania a fost scăzută timp de ani de zile, dar a crescut încă din 2021, din cauza prețurilor mai mari la energie, pe măsură ce economia mondială și-a revenit. În plus, au existat penurii de materiale și blocaje de aprovizionare în multe sectoare, costuri mai mari în agricultură și în sectorul alimentar pentru energie, îngrășăminte și furaje.

Atacul rusesc asupra Ucrainei a făcut ca prețurile să crească mult mai rapid.

În primele săptămâni ale războiului, prețul petrolului a crescut vertiginos. Prețurile la benzină au atins uneori niveluri record. O oprire a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia în timpul verii a dus la o creștere drastică a prețurilor la gaze în Europa de Vest. Recent, prețurile de pe piața internațională pentru gazele naturale au scăzut din nou brusc- dar furnizorii de energie nu au transferat încă acest lucru asupra consumatorilor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Scăderea comerțului

Din cauza războiului, comerțul dintre Uniunea Europeană și Rusia a scăzut- o consecință a sancțiunilor occidentale.

Deoarece Kremlinul a oprit livrările de gaze naturale către Germania, iar Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului, importurile de energie ale UE din Rusia s-au redus. Exporturile europene către această țară au scăzut, de asemenea, din cauza sancțiunilor. Produsele chimice și mașinile, de exemplu, au fost afectate.

Consecințele războiului și scumpirea energiei au dus la o scădere a consumului și a investițiilor, ceea ce a afectat produsul intern brut (PIB).

Mulți oameni și-au economisit banii în loc să îi cheltuiască. În plus, companiile au fost, de asemenea, neliniștite și au frânat investițiile.

Prăbușire economică în Rusia

Deoarece Rusia nu mai are acum importuri occidentale de înaltă tehnologie, printre altele, din cauza sancțiunilor economice, produsul intern brut (PIB) al țării a scăzut mai mult. Acest lucru a agravat criza economică din țară.

În plus, guvernul rus a cheltuit foarte mulți bani pentru armament și armament militar, ceea ce a înrăutățit situația bugetară. Pe langa acest aspect, numarul masiv de morti si raniti va afecta posibilitatea revenirii la economia de dinainte de razboi, chiar si daca nu ar fi existat sanctiunile impuse de restul lumii asupra Rusiei.

Miliarde pentru Ucraina

Pe scară largă, Ucraina a primit ajutor financiar din partea Occidentului de la invazia rusă. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW), SUA este cel mai mare susținător al Ucrainei și este considerat "cel care dă tonul". Uniunea Europeană urmează pe locul al doilea. Studiul a evaluat date din ianuarie 2022 până în ianuarie 2023. Livrările de tancuri promise de Germania în ianuarie nu sunt încă incluse.

Citește și: SUA acuză oficial Rusia de crime împotriva umanității în Ucraina!

Citește și: "Putin a eșuat" declara vicepreședintele american! Afla ce anume a zis

Citește și: Rusia solicită o anchetă a ONU! Ce vor de data asta?