Miniștrii de finanțe ai celor mai mari economii ale lumii nu au reușit să cadă de acord asupra unei declarații finale după un summit desfășurat în India, după ce China a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina. Beijingul a refuzat să accepte anumite părți ale unei declarații G20 care deplângea "în termenii cei mai fermi" agresiunea Rusiei.
Rusia nu înțelege de ce lumea este împotriva ei
Moscova a declarat că țările occidentale "anti-ruse" au "destabilizat" G20. Această declarație vine după ce China a publicat săptămâna aceasta un plan de încheiere a conflictului, considerat de unii ca fiind pro-rusesc. India, care a găzduit discuțiile G20 din această săptămână în orașul Bengaluru, în sudul țării, a publicat un "rezumat al președintelui" de la reuniune, în care se menționează că au existat "evaluări diferite ale situației" din Ucraina și ale sancțiunilor impuse Rusiei.
O notă de subsol a precizat că două paragrafe care rezumă războiul au fost "agreate de toate țările membre, cu excepția Rusiei și a Chinei". Paragrafele au fost adaptate din Declarația liderilor G20 de la Bali din noiembrie și au criticat "în termenii cei mai fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei".
După ce a stat în plan secund de la invazia de acum un an, Beijingul și-a intensificat eforturile diplomatice în jurul conflictului în ultimele săptămâni. Înaltul său diplomat, Wang Yi, a făcut un turneu în Europa în această săptămână, care a culminat cu o primire călduroasă din partea președintelui rus Vladimir Putin la Moscova.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Aliat ascuns al Rusiei?
De asemenea, China a publicat săptămâna aceasta un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în care a făcut apel la discuții de pace și la respectarea suveranității naționale. Cu toate acestea, documentul în 12 puncte nu a spus în mod specific că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina și nu a condamnat invazia Rusiei.
După reuniunea G20, Ajay Seth, un oficial indian de rang înalt, a declarat într-o conferință de presă că reprezentanții ruși și chinezi nu au fost de acord cu formularea referitoare la Ucraina deoarece "mandatul lor este de a se ocupa de chestiuni economice și financiare".
"Pe de altă parte, toate celelalte 18 țări au considerat că războiul are implicații asupra economiei globale" și că trebuie menționat, a adăugat el.
Rezumatul de 17 paragrafe al summitului a făcut referire, de asemenea, la cutremurul recent din Turcia, la datoriile din țările cu venituri mici și medii, la politica fiscală globală și la insecuritatea alimentară.
Ministerul rus de externe a declarat că regretă faptul că "activitățile G20 continuă să fie destabilizate de colectivul occidental și folosite într-un mod antirusesc...".
Acesta a acuzat Statele Unite, Uniunea Europeană și țările G7 de "șantaj clar", îndemnându-le să "recunoască realitățile obiective ale unei lumi multipolare".
Dar ministrul german de finanțe Christian Lindner a declarat: "Acesta este un război. Și acest război are o cauză, are o singură cauză, și anume Rusia și Vladimir Putin. Acest lucru trebuie să fie exprimat clar la această reuniune a G20 Finanțe".
Reuniunile anterioare ale membrilor G20 nu au reușit, de asemenea, să producă o declarație comună de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Joi, Adunarea Generală a ONU de la New York a susținut cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă invazia Rusiei în Ucraina. Moțiunea a fost susținută de 141 de națiuni, cu 32 de abțineri și șapte- inclusiv Rusia- care au votat împotrivă.
Citește și: UE îl sancționează pe Wagner al Rusiei pentru ce face in Africa!
Citește și: Olanda: Rusia pregătește sabotarea infrastructurii
Citește și: Germania vrea sa convinga India sa se devina aliat împotriva Rusiei