Cutremur în Muntenia. La ce oră s-a produs și ce magnitudine a avut

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 26 nov 2023, 01:45

Pe data de 26 februarie, la ora locală 15:11:33, a avut loc un seism cu magnitudinea de 3 grade

Sursa: infp.ro

Astăzi, 26 februarie, un nou cutremur s-a înregistrat în România. Acesta s-a produs în Muntenia, la o adâncime de 10 km.

Cutremur în Muntenia, astăzi, 26 februarie. Seismul a fost unul de mică intensitate, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur în Muntenia

Pe data de 26 februarie, la ora locală 15:11:33, a avut loc un seism cu magnitudinea de 3 grade, în Brăila, Muntenia. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 km și în apropiere de orașele: 12km N de Braila, 13km SV de Galati, 144km NV de Constanta, 153km SE de Bacau, 157km E de Ploiesti, 177km NE de Bucuresti, 183km E de Brasov, 195km S de

Chisinau, 200km S de Iasi, 209km SV de Tiraspol, conform infp.ro.

Tot astăzi, în Oltenia, Gorj, a avut loc încă un seism, la o adâncime de 12 km, la ora locală 05:39:12. Acesta s-a produs în apropiere de: 07km SV de Sibiu, 108km NV de Craiova, 141km V de Pitesti, 162km SE de Timisoara, 180km SE de Arad, 182km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 213km E de Belgrade, 217km E de Zemun, 226km NE de Nis, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Cutremurul din Gorj a înregistrat aproximativ 1.000 de replici. Specialiștii anunță alte cutremure în perioada următoare

În ultimele zile, în Gorj, pământul s-a cutremurat zilnic, chiar și de mai multe ori în aceeași zi. Conform informațiilor oferite de sursa menționată anterior, o comună din Gorj a fost epicentrul a mai mult de 170 de cutremure.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Seismologii avertizează că numărul cutremurelor va crește

Seismologii au declarat că, în următoarea perioadă, numărul cutremurelor din Gorj va crește. Pe data de 14 februarie, în Gorj, a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade.

„Clar ne așteptăm ca, în următoarele săptămâni, să avem cutremure destul de multe, sperăm că nu cu magnitudini peste 5.

În ce priveşte localizările în funcţie de adâncime, prezentăm şi această figură, care poate fi relaţionată şi cu sistemul de falii din zona respectivă, iar această figură arată, de fapt, că această secvenţă nu a venit chiar din senin.

Citește și: În România 39 de școli sunt încadrate la clasa de risc seismic I. Lista școlilor cu risc seismic ridicat

Când reprezentăm şi cutremure istorice, care sunt disponibile şi publicului larg în catalogul Romplus, puteţi vedea faptul că şi în 1943 a fost un cutremur în zonă, şi în 1963. Sigur, nu au fost la fel de puternice ca şocul principal de 5,7 care a fost zilele acestea.

Mai este şi această aplicaţie pe care am lansat-o acum câteva zile, care are, de altfel, două moduri de vizualizare, una optimizată pentru telefoanele mobile şi alta mai detaliată.

Şi, în plus, este site-ul EMSC, un fel de organizaţie la nivel european”, a fost mesajul transmis de INFP.