Legat de impozitul pe venit, art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, se menționează că nu sunt venituri impozabile cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu trece de 300 de lei. O prevedere asemănătoare poate fi regăsită și la contribuțiile sociale, la art.
Angajatorul poate da 300 de lei salariatelor pe 8 martie
Plafonul neimpozabil și neinclus în baza de calcul al contribuțiilor pentru cadourile cu ocazia Crăciunului/Paștelui/zilelor de 8 martie și 1 iunie oferite salariaților și/sau copiilor minori ai acestora a fost crescut prin O.U.G. nr. 130/2021 de la 150 de lei/persoana la 300 de lei/persoana.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Așadar, angajatorul poate acorda salariatelor, de 8 martie, în valoare de 300 de lei:
- Tichete cadou;
- Cadouri în bani;
- Cadouri constând în bunuri.
Nu există diferențe fiscale între tichetele cadou și cadourile în bani ori în natură, adică toate sunt venituri neimpozabile dacă sunt oferite pe 8 martie, de ziua femeilor.
Nu se plătesc impozit și contribuții pentru cadourile de 8 martie
Daca se acorda cadouri și în bani/tichete și în natură, în vederea încadrării în limita neimpozabilă de 300 de lei/persoana, acestea vor fi cumulate, astfel cadourile salariatelor de 8 martie devin neimpozabile și nu se calculează la contribuții sociale dacă se îndeplinește condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă, obiectiv ori individual, sau în regulamentul intern.
Citește și: Voucherele Materna vor putea fi obținute și în 2023. Care este valoarea acestora
Dacă salariatele primesc cadouri sub formă de bunuri, taxa pe valoarea adăugată din facturile de achiziție nu este deductibilă, astfel nu va fi efectuată în folosul unor operațiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal.
Pentru toată valoarea se stabilește limita neimpozabilă, adică limita deductibilă de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, se arată în Codul muncii.