De ce coșarul este un simbol important de mărțișor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 nov 2023, 05:20
De ce coșarul este un simbol important de mărțișor
Sursa: PixaBay

De 1 Martie, romanii le oferă doamnelor diferite mărțișoare, iar unul dintre cele mai reprezentative simboluri primite de femei este coșarul, iar aceasta este semnificația acestuia.

Coșarul este unul dintre cele mai populare simboluri pentru prima zi de primăvară, iar românii îl oferă pentru a împărți norocul persoanelor dragi, însă iată care este povestea faimosului coșar.

Citește și: 1 Martie 2023- Mărțișor. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc toată primăvara?

Ce simbolizează Coșarul pe care îl oferim de mărțișor

Coșarul este un semn de noroc pentru români, cu toate că originea acestui simbol nu este știută pe deplin. Acest coșar le poate salva viața oamenilor deoarece un coș de fum necurățat poate aduce un sfârșit tragic celor ce locuiesc acolo. Acesta are rolul de a preveni incendiile, dar și focul necontrolat, fiind astfel apărătorii noștri de focul iadului.

Acest coșar aduce noroc, prosperitate și fericire, iar românii consideră că cei ce se întâlnesc cu un astfel de om astăzi vor avea foarte mult noroc pe parcursul întregului an.

Există și diferite tradiții de care românii țin cont în această zi, în unele zone ale României se spune că dacă vedem un coșar pe stradă trebuie să pui mâna pe un nasture după care să îți pui o dorință.

În țara noastră există și cupluri ce aleg să invite un coșar în locuința lor pentru a le aduce dragoste și prosperitate. Se crede că femeia trebuie să îi fure un fir de păr acestuia pentru a îl păstra toată viața, astfel încât familia ei să fie protejată de boli, dar și casa.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Coșarii nu trebuie neapărat să fie oferiți, aceștia pot apărea și în vise, iar dacă ți se întâmplă asta se crede că în viitor te vor aștepta mai mulți bani și poate o uniune a dragostei, prin căsătorie.

Citește și: Postări de 1 Martie 2023: Cele mai drăguțe imagini, urări și mesaje pe care le poți posta pe Facebook și Instagram cu ”O primăvară frumoasă”

Ce mărțișoare oferă românii de 1 martie

Mărțișoarele se oferă la data de 1 Martie, în general de către bărbați, iar acestea marchează începutul primăverii, anotimpul renașterii și al noilor începuturi.

Pentru această zi, românii se pregătesc cu cele mai minunate și însemnate mici daruri care să le arate femeilor respectul, bucuria, și toate gândurile bune pe care bărbații i le oferă.

Cele mai cunoscute simboluri pe care bărbații le aleg pentru mărțișoarele oferite celor mai dragi femei din viața sunt ghioceii, trifoi cu patru foi, coșarii și potcoavele. De-a lungul timpului, mărțișoarele au ajuns să fie purtate atât ca și brățări, dar și în piept, drept broșe. 

Citește și: Ce semnificație are șnurul de la Mărțișor?

Sursa: copilul.ro