Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că miercuri, 1 martie, Guvernul a aprobat un nou sprijin, care constă în 19,9 milioane de lei, pentru patru obiective de investiții care au suferit pagube în urma cutremurelor din județul Gorj din 13-14 din zilele de 13 și 14 februarie.
Citește și: Cutremur în România, de 1 Martie. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs
Guvernul a alocat 19,9 milioane de lei pentru clădirile afectate de cutremure. Anunțul făcut de Ministrul Dezvoltării
De asemenea, Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vorbit, miercuri, despre proiectele care se află în desfășurare privind consolidarea clădirilor cu risc seismul ridicat.
Acesta a mai spus că cele patru obiective de investiții sunt pe raza municipiului Târgu Jiu, respectiv o grădiniță, Palatul Copiilor, Primăria municipiului Târgu Jiu și un obiectiv de refacere de la stația de tratare a apei potabile.
Citește și: Miercuri se vor auzi sirene în întreaga țară. Iată cum vor trebui românii să reacționeze
„În ceea ce privește problematica riscului seismic, așa cum ne-am angajat și cum domnul prim-ministru a dispus săptămâna trecută, am continuat și continuăm măsurile de sprijinire a autorităților locale din județul Gorj.
Săptămâna trecută am aprobat o hotărâre de guvern prin care s-au alocat 51,4 milioane de lei pentru 16 școli, consolidarea acestora, respectiv reconstruirea unora dintre ele din fondul de intervenție la dispoziția guvernului.
Astăzi, guvernul a aprobat un nou sprijin, care constă în 19,9 milioane de lei, pentru patru obiective de investiții care au suferit pagube în urma cutremurelor din județul Gorj din 13-14 februarie.
Vorbim de patru obiective de investiții de pe raza municipiului Târgu Jiu, și anume Grădinița cu program normal nr.13, Palatul Copiilor, Primăria Municipiului Târgu Jiu și, de asemenea, un obiectiv de investiții de refacere și de construire a zidului de sprijin aferent stației de tratare a apei potabile din Târgu Jiu.”, a declarat Cseke Attila.
Programul „Şcoli sigure și sănătoase”
Ministrul a vorbit și despre programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase”, acesta va include consolidarea mai multor școli expertizate în risc seismic 1.
„În ceea ce privește Programul național de investiții „Şcoli sigure și sănătoase”, un program care va include toate clădirile de școli expertizate astăzi în risc seismic 1, respectiv, cele care vor fi expertizate în continuare în această clasificare de risc seismic 1, am fost în măsură să prezentăm astăzi proiectul de ordonanță de urgență cu toate avizele, astfel încât Guvernul, în urma
În primul rând, procedura prevede ca Ministerul Educației Naționale, care gestionează această listă, să transmită Ministerului Dezvoltării, după intrarea în vigoare a ordonanței, lista actualizată a clădirilor de școli cu risc seismic 1, care va fi urmat de un ordin de ministru al dezvoltării prin care aceste clădiri vor fi incluse în programul național de consolidare.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Termenele de emitere a avizelor și acordurilor prevăzute de legislația în vigoare vor fi de asemenea reduse, astfel încât beneficiarul, adică autoritatea locală, să primească aceste avize și acorduri într-un termen… cu termene reduse, inclusiv termenele pentru eliberare certificatului de urbanism și, în final, autorizația de construire sunt termene reduse prin această ordonanță de urgență.
De asemenea, s-a prevăzut un text privind posibilitatea utilizării unor proceduri accelerate de achiziție publică de lucrări, având în vedere situația urgență sau situația extraordinară în care sunt aceste clădiri, mai ales dacă ne referim la cele care sunt afectate în județul Gorj.”, a declarat Cseke Attila.
„În ceea ce privește proiectul de lege de modificare a Legii 212/2022, aici sunt câteva modificări propuse înainte de a vi le prezenta.
Astăzi, așa cum am promis, am semnat Ordinul de ministru pentru includerea primelor clădiri care vor intra în Programul Național de Consolidare de Risc Seismic, sunt 50 de astfel de clădiri care au fost introduse în programul național, din care 11 sunt blocuri de locuințe, 39 sunt clădiri publice și, dacă vreți, o altă clasificare, din cele 50 de proiecte introduse pe ordin, 19 sunt școli și 3 sunt unități sanitare cu paturi.
Pentru toate celelalte proiecte depuse, cereri depuse, au fost emise clarificări către autoritățile locale. În momentul în care aceste clarificări primesc un răspuns îndestulător aceste proiecte vor fi de asemenea introduse în Programul Național de Consolidare de Risc Seismic, care se desfășoară pe Legea 212 și care prevede posibilitatea finanțării de la bugetul de stat, din bugetul Ministerul Dezvoltării, pentru clădirile care sunt în risc seismic 1 și 2.", a mai spus Cseke Attila.
Citește și: Apartamentele din clădirile cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate
Proiectul va merge în Parlament spre aprobare
„În ceea ce privește propunerea de modificare acceptată și aprobată astăzi de guvern, în primul rând vorbim de un proiect de lege care va merge în Parlament spre aprobare. Evident, am solicitat procedură de urgență pentru acest proiect legislativ. În primul rând, este vorba despre accelerarea activităților de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din România.
Prima etapă introdusă, o noutate introdusă pe un model european internațional este această evaluare vizuală rapidă introdusă prin Legea 212 astfel încât specialiștii, inclusiv din autorități locale, nu trebuie să fie un expert în risc seismic, să poate evalua vizual rapid aceste clădiri.
Termenele propuse și prevăzute în acest proiect de lege sunt următoarele: pentru școli și spitale, evaluarea vizuală rapidă a clădirilor trebuie să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 şi trebuie finalizate aceste evaluări vizuale rapide cel târziu la 1 noiembrie 2024, astfel încât, acolo unde se constată că în urma evaluării vizuale rapide trebuie întocmit un raport de expertiză de clasificare în risc seismic, termenele să poată fi respectate.”, a declarat Cseke Attila.
Termenul de finalizare este 1 iunie 2026
„În Legea 212 avem deja termene pentru a doua etapă, aceea de expertizare pentru școli și spitale. Termenele sunt cel târziu la 1 ianuarie 2025 să înceapă pentru cele care în urma evaluării vizuale rapide se constată că ar fi necesar a fi expertizate, și această expertizare să se finalizeze la 1 iunie 2026, deci, termenele sunt corelate cu aceste obligații existente deja în Legea 212.
Pentru alte clădiri cu destinație publică, aceleași termene sunt propuse: cel târziu până la 1 ianuarie 2024 să înceapă, cel târziu până la 1 noiembrie să se finalizeze evaluarea vizuală rapidă; la blocuri de locuințe termenele propuse sunt 1 ianuarie 2025, până la care să înceapă.
De asemenea, se propune interdicția de închiriere sau cedare în comodat sau folosință a apartamentelor în blocurile de locuință. Pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuință clasificate cu la risc seimic 1 măsura este o măsură temporară, și anume, ea constă, această interdicție, din momentul expertizării acelei clădiri până la momentul încheierii procesului verbal de terminare a lucrărilor de consolidare.
De asemenea, o altă modificare este prevăzută din practică, din ceea ce s-a întâmplat în județul Gorj la cutremurele în principal din 13-14 februarie. Partea de nord a județului Gorj, dacă vă uitați pe harta de risc seismic, este clasificată într-o zonă în care accelerația terenului este considerată ca fiind egală sau mai mică cu 0,15 g, e o clasificare a specialiștilor.”, a mai spus Cseke Attila.
Se va impune un nou program de consolidare
„În programul de consolidare de risc seismic pentru a beneficia, pentru a fi eligibilă o clădire la finanțare, acest procent a fost stabilit la 0,20 g, egal sau mai mare de 0,20 g. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în județul Gorj și că partea unde s-au întâmplat pagube și avarii la clădiri este situată într-o zonă care astăzi nu este eligibilă, guvernul propune ca acest criteriu să fie redus astfel încât de la 0,15 g să poată fi eligibil un obiectiv de investiții în programul de consolidare de risc semic.
Şi o ultimă propunere de modificare în acest proiect legislativ privește cvorumul necesar pentru asociațiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociații de proprietari, propunerea guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenți asociației de proprietari.”, a spus Cseke Attila.