8 Martie 2023: Ce se sărbătorește, de fapt, în această zi: Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 mar 2023, 12:26

Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

Sursa: freepik

8 Martie 2023. Data de 8 martie este una specială pentru femeile din întreaga țară, însă nu toată lumea știe ce se sărbătorește în realitate la această dată.

8 Martie 2023. În luna martie se celebrează primăvara, femeia, mama, bărbații, dar ziua de 8 Martie le dă câteva bătăi de cap oamenilor, dar iată ce se celebrează în această zi.

Citește și: Povestea celor 40 de Mucenici: cea mai savuroasă rețetă de Mucenici Muntenești

Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Ce se sărbătorește pe data de 8 Martie 2023?

Multe persoane nu știu cu exactitate pe cine ar trebui să felicite în această zi, femeile sau mamele. Ziua de 8 Martie este una specială pentru toate doamnele și domnișoarele, celebrându-se Ziua Femeii, peste tot în lume. Există însă și câteva țări în care Ziua Femeii coincide cu Ziua Mamei, lucru care se întâmplă și în cazul României.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977, iar acest lucru a fost datorat unei rezoluții a Adunării Generale a ONU.

Data de 8 Martie are ca și scop celebrarea puterii, curajului, eleganței, valorii femeilor de-a lungul timpului, dar nu doar atât, ziua are ca plan principal și sărbătorirea realizărilor femeii. Realizările acestora pot fi și pe plan economic, social, politic. Deși această sărbătoare este realizată pentru a celebra femeile, în această zi se aduce aminte și de discriminarea și violența prin care acestea trec și în prezent.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în numeroase țări, iar acestea sunt cele în care cele două sărbători se celebrează în aceeași zi de 8 Martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh,

Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. 

Citește și: Ziua Femeii 2023: Mesaje, urări și felicitări pentru 8 martie 

Mesaje de Ziua Femeii, pentru ziua de 8 Martie 2023

„Sunt cel mai fericit bărbat, am trecut împreună prin bune şi rele, nu trebuie să-ţi dau mesaje pompoase de 8 Martie pentru că toată lumea ştie că tu eşti minunea vieţii mele. La mulţi ani, scumpa mea soţie”

„Îţi urez o zi a femeii în care să te bucuri de fiecare rază de soare, de fiecare pată de verdeaţă şi… de dragostea mea necondiţionată.

La mulţi ani, de Ziua Femeii”

„Fie ca ziua de 8 Martie să-ţi aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ. La mulţi ani, draga mea!”

„Îţi doresc ca aceste zile de primăvară şi răsăritul soarelui să-ţi aducă peste zi împlinirea viselor alături de tot ceea ce poate fi: mai pur, mai sincer, mai curat… te iubesc!”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc un 8 Martie special!”

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni…şi fie ca primăvara iubirii să vă inunde sufletul cu bucurie şi cu parfumul tuturor florilor sale. Vă doresc un 8 Martie cât mai frumos”

” Ziua asta să fie un prilej de bucurie pentru noi toate, să simţim mai puţin apăsarea grijilor şi să ne umplem gândurile şi sufletul de căldura primăverii. La mulţi ani, tuturor femeilor!”

„Această zi este o ocazie deosebită să vă aducem cele mai sincere și frumoase urări de bine, sănătate, prosperitate dumnevoastră care sunteți atât de drag pentru fiecare dintre noi. 8 MARTIE fericit.”

Citește și: Ziua Femeii 2023: Activități speciale și frumoase pe care le poți face cu iubita sau soția ta

Mesaje de Ziua Mamei

„Îți sunt recunoscătoare pentru faptul că m-ai iubit necondiționat și că ai avut grijă de mine toată viața, îți sunt recunoscătoare pentru că îți pasă de viața mea, pentru că ai mereu o vorbă bună pentru mine când lucrurile merg rău. Îți urez o zi plină de voie bună și sper ca dragostea mea să îți umple  viața la fel cum dragostea pe care mi-ai purtat-o tu a umplut-o pe a mea. La mulți ani, mama!”

„O mamă atât de minunată ca tine merită ca fiecare zi să fie 8 martie! La mulți ani, mămico!”

„Un gând mărunt pentru iubirea imensă pe care ţi-o port. La mulţi ani, mama!”

„Singura persoană care va avea întotdeauna încredere în mine, care va fi întotdeauna lângă mine, care mă va iubi întotdeauna … întotdeauna mama mea! La mulți ani!”

„La mulți ani, dragă mamă. Ziua asta este despre tine și despre cum ai reușit să mă faci cine sunt astăzi. Te voi aprecia întotdeauna și chiar dacă nu arăt mereu...Te iubesc!” 

„Astăzi e Ziua Mamei, o zi în care tu ești pe primul loc. La mulți ani!”  

Citește și: Calendar Ortodox 3 martie 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciune puternică pentru sănătate și vindecarea bolilor

Surse: wowbiz.ro, ziarulunirea.ro