Un nou cutremur în România. Unde s-a produs seismul

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 04 dec 2023, 00:10

Un cutremur a avut loc vineri, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

 Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că vineri s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Citește și: Un nou cutremur în România, joi. Ce magnitudine a avut seismul

UPDATE ORA 11:40

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc sâmbătă la ora 8.18

în zona seismică Vrancea, în judeţul Covasna.

Acesta a avut magnitudinea 3 şi s-a produs la adâncimea de 61 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşe lor Braşov (42 km), Ploieşti (67 km), Bucureşti (124 km), Piteşti (126 km), Bacău (127 km).

Un nou cutremur în România. Ce magnitudinea a avut

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 120 km, în apropierea următoarelor oraşe: 77 km est de Braşov, 80 km nord-est de Ploieşti, 114 km vest de Brăila, 115 km vest de Galaţi, 115 km sud de Bacău, 129 km

nord de Bucureşti.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De la începutul lunii martie, în zona seismică Vrancea au avut loc două cutremure, unul de 2,9 şi acesta de 3,3 pe Richter.

Citește și: Cutremur în România, de 1 Martie 2023. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs seismul?

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis în trecut că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”,  au explicat specialiștii de la INCDFP.

Citește și: Cutremur în Muntenia. La ce oră s-a produs și ce magnitudine a avut