Peste 1200 de Eleve otravite in Iran! Protestele se agraveaza din nou

Autor: Bogdan Frațilă

Peste 1.200 de eleve au trebuit să fie tratate pentru otrăvire în Iran până acum. Mulți oameni cred că în spatele acestor acte se află regimul!

Sursa: Captură YouTube

Peste 1.200 de eleve au trebuit să fie tratate pentru otrăvire în Iran până acum. Mulți oameni cred că în spatele acestor acte se află regimul!

Peste 1.200 de eleve au trebuit să fie tratate pentru otrăvire în Iran până acum. Mulți oameni cred că în spatele acestor acte se află regimul. Un lucru este clar: protestul împotriva guvernanților capătă o nouă forță.
Chiar dacă protestele din Iran au devenit mai liniștite de ceva vreme- ele încă există, ca ieri, în marja rugăciunilor de vineri din orașul Zahedan din provincia Sistan și Baluchistan, cunoscut ca fiind rebel.

"Moarte dictatorului", strigă un grup de manifestanți. Aceștia se referă la liderul religios Ali Khamenei.
În special din cauza atacurilor asupra școlarilor din diferite orașe din țară, părinții au chemat la proteste astăzi în orașul Kermanshah. În fața autorității pentru educație din capitala provinciei, ei vor să ceară guvernului să pună capăt acestor acțiuni sinistre. Potrivit unui membru al parlamentului iranian, aproape 1.200 de eleve au trebuit să fie tratate pentru dificultăți de respirație, greață și palpitații.
După cum a relatat această școlăriță de 15 ani, așezată pe un pat de spital.


Mulți iranieni acuză regimul pentru atentate

Substanța exactă folosită pentru otrăvirea școlarilor în sălile lor de clasă nu a fost încă determinată. Substanțele folosite în orașul Ghom se pare că au conținut urme de azot. Deși atacurile durează de trei luni, încă nu este clar cine este responsabil.între

timp, ministrul de interne Ahmad Wahidi promite clarificări: "Este clar că dușmanii noștri vor să ne destabilizeze țara prin astfel de acțiuni. Din nou, ei se joacă pe seama emoțiilor poporului nostru și creează teamă." Ministrul de interne nu a spus cine sunt acești dușmani care au otrăvit sute de fete. Pentru mulți iranieni din țară și din străinătate, este deja clar că în spatele atacurilor se află chiar regimul.
Altfel, de ce nu a existat o căutare intensă a autorilor? Motivul este clar, spune această femeie pe o stradă comercială din Teheran:
"Cred că guvernul este de vină. Ei nu vor ca fetele să meargă la școală pentru că fetele demonstrează împotriva guvernului și nu vor să poarte hijab."
Un alt trecător spune: "Sunt convinsă că este o acțiune planificată."

Expert: Grupurile extremiste pot fi, de asemenea, considerate autorii atacului

Sunt făptașii îngrijorați de faptul că fetele, în general, nu merg la școală? Sau sunt aceste atacuri răzbunarea regimului pentru școlărițele care au participat la protestele din ultimele șase luni? Ali Fathollah-Nejad, politolog și expert în Iran, nu vede neapărat regimul ca actor direct, ci se referă la grupurile extremiste: "Am avut și în trecut atacuri ale unor grupuri extremiste, de exemplu în 2014 în orașe precum Isfahan. La acea vreme, atacuri cu acid pe fețele femeilor.

Și nu a existat nicio voință din partea statului de a investiga.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Simpatia internațională

Între timp, ministrul federal de externe Annalena Baerbock și-a exprimat și ea îngrijorarea cu privire la atacurile asupra elevelor. Fetele trebuie să poată merge la școală fără teamă, a scris pe Twitter politicianul ecologist.
Biroul prezidențial al SUA și-a exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare. Lumea trebuie să știe care sunt motivele, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, la Washington, deși comunitatea internațională ar putea fi mai fermă, consideră expertul iranian Fathollah Nejad: "Ar putea fi generată o presiune mult, mult mai mare împotriva regimului Republicii Islamice. Mult mai multe sancțiuni împotriva elitei de la putere, dar și o izolare internațională ar fi semnale importante pentru mișcarea de protest." Dacă atacurile cu otravă sunt într-adevăr o reacție la faptul că fetele au protestat împotriva regimului, atunci ele au reușit să își determine frații și părinții să iasă în stradă. Ca astăzi în Kermanshah.

Citește și: Peste 160 de oameni ucisi de valul de frig din Afganistan!

Citește și: Iran- Patru luni de proteste și nicio remușcare!

Citește și: Qatar ingrijorat privind imaginea negativa din Europa?