Shoigu vizitează trupele rusești iar Lavrov e umilit international

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 04 dec 2023, 00:20

Ministrul rus al Apărării, Șoigu, a vizitat zona de război din estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte oficiale

Ministrul rus al Apărării, Șoigu, a vizitat zona de război din estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte oficiale. Comandantul unei unități ucrainene din Bachmut raportează lupte crâncene.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat frontul din zona de război din estul Ucrainei, potrivit rapoartelor oficiale. Șoigu a ascultat raportul de situație la un punct de comandă avansat din regiunea Donbass și a premiat militarii și femeile, a anunțat ministerul pe canalul său Telegram.

"Distincțiile sunt meritate și câștigate, luptați așa cum trebuie. Avem mult de lucru în fața noastră", a declarat Shoigu în timpul ceremoniei." Vizitele liderilor de la Moscova pe linia frontului au fost rare până acum- spre deosebire de partea ucraineană. Ministerul rus al Apărării a raportat ultima dată o vizită a lui Șoigu pe linia frontului la mijlocul lunii ianuarie, iar înainte de aceasta alte două în decembrie. Cu toate acestea, analiști independenți au concluzionat, după evaluarea înregistrărilor video, că ministrul s-a aflat la 80 de kilometri distanță de front în timpul vizitelor.

În pofida disputelor: China subliniază punctele comune cu UE

În pofida diferențelor de opinie cu Uniunea Europeană cu privire la războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, China nu vede "diferențe și conflicte strategice fundamentale" între cele două părți. Purtătorul de cuvânt al reuniunii anuale a Congresului Poporului, care începe duminică, Wang Chao, a subliniat mai degrabă punctele comune și a pledat pentru o extindere a relațiilor și a cooperării economice.

China consideră Europa un "partener strategic cuprinzător". vorbitorul nu a abordat războiul împotriva Ucrainei. De la invazia de acum un an, conducerea Chinei a acordat sprijin politic președintelui rus Vladimir Putin și a prezentat SUA și NATO drept adevărații autori ai conflictului, lucru respins de Europa. Împreună cu Europa, China dorește să avanseze soluții politice la problemele internaționale și regionale, a declarat doar vag purtătorul de cuvânt.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lavrov a fost luat în râs de public la o conferință din India

Probabil că acest lucru nu i se va întâmpla prea des ministrului rus de externe Serghei Lavrov: Când a dat din nou vina pe Occident pentru războiul din Ucraina, în cadrul unei conferințe din capitala indiană New Delhi- în limba engleză- a fost întrerupt de râsetele din sală.

El a spus, ca răspuns la o întrebare despre politica energetică a țării sale: "Știți, războiul pe care încercăm să îl punem capăt și care a fost pornit împotriva noastră, în care Ucraina a fost folosită...".După o scurtă pauză cauzată de râsetele din sală, a adăugat apoi, la început cu ezitare, (războiul) a influențat politica Rusiei, inclusiv politica sa energetică. Rusia nu se va mai baza niciodată pe partenerii din Occident.
Mai degrabă, își dorește parteneri de încredere în politica energetică, India și China fiind cu siguranță printre aceștia. A fost remarcabil că Lavrov s-a referit la război ca atare. Până acum, Kremlinul a evitat acest lucru și vorbește despre o "operațiune militară specială".

Extindere de construcții militare în Ucraina

Compania de armament Rheinmetall negociază construirea unei fabrici de tancuri pe teritoriul ucrainean. "O fabrică Rheinmetall poate fi construită în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro", a declarat patronul companiei, Armin Papperger, pentru "Rheinische Post". Aceasta ar putea produce până la 400 de tancuri de luptă principale Panther anual. Discuțiile cu guvernul ucrainean sunt "promițătoare", a spus el. Papperger a sperat că va lua o decizie "în următoarele două luni". Șeful Rheinmetall era convins că uzina ar putea fi protejată împotriva atacurilor aeriene rusești. "Protecția prin apărare aeriană nu ar fi dificilă".

Citește și: Scholz si Biden- Ce au facut liderii de stat in ultima lor intalnire?

Citește și: Olanda: Rusia pregătește sabotarea infrastructurii

Citește și: Rusia solicită o anchetă a ONU! Ce vor de data asta?