Zeci de mii de români vor primi 500 de euro din partea statului. Iată care sunt românii ce pot beneficia de acest ajutor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 mar 2023, 18:31

Zeci de mii de români vor primi 500 de euro din partea statului

Sursa: Pexels.com

Românii vor putea beneficia de 500 de euro din partea statului și va reprezenta un ajutor social.

Ajutorul social de 500 de euro va putea fi primit de persoanele ce sunt capabile să muncească, dar nu se pot întreține din resursele pe care le produc.

Citește și: Cadrele militare în activitate ce-și desfășoară activitatea în cadrul MAI vor beneficia de o creștere cu 75% a soldei sau a salariului de funcţie

Zeci de mii de români vor primi 500 de euro din partea statului

Aproximativ 150.000 de români și bulgari vor putea să beneficieze de cei 500 de euro din partea statului, mai exact cei ce sunt cetățeni ai României și au statut de ședere valabil în Germania. Acest ajutor social are scopul de a ajuta toate persoanele ce sunt capabile să muncească, însă nu se pot susține doar cu resursele proprii pe care le primesc.

Printre persoanele ce pot primii ajutorul social în valoare de 500 de euro se numără și șomerii, dar și persoanele ce nu câștigă o sumă suficientă pentru un trai acceptabil.

Această sumă de bani poate fi primită și de cetățenii din România ce nu pot munci, însă au nevoie de asistență, dar doar în cazul în care locuiesc împreună cu persoane apte de muncă, într-o comunitate de nevoi.

Se află aproximativ jumătate de milion de români și bulgari ce lucrează în Germania, însă dintre acest număr se numără și multe persoane ce nu beneficiază de loc de muncă pe un termen lung.

În urmă cu nouă ani, românii și bulgarii nu aveau voie să lucreze în Germania, în timp ce astăzi, numărul celor ce primesc venitul de cetățean s-a triplat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Suma de 500 de euro de cetățean din Germania este considerată un ajutor social de stat, ce este menită să înlocuiască indemnizația de șomaj.

Citește și: Salariul minim pe economie crește în România, din nou. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Cine poate primi 500 de euro

De suma de 500 de euro pot beneficia cetățenii României ce au statut de ședere valabil din Germania.

Printre aceste persoane se pot număra cele șomerii sau cei ce nu se pot descurca cu salariul pe care îl primesc. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, Germania a început să plătească venitul de cetățean, iar plata este realizată în ultima zi lucrătoare a lunii precedente. 

Acest venit înlocuiește ajutorul de șomaj și a crescut de anul trecut cu 53 de euro pe lună. În prezent se oferă:

  • 502 euro pentru o singură persoană,
  • 451 de euro pentru partenerii maritali sau necăsătoriți,
  • 420 de euro pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani,
  • 348 euro pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani,
  • 318 euro pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani inclusiv.  

Ministrul Muncii a anunțat în luna mai a anului 2022 că aproximativ 870.000 – 880.000 de lucrători permanenți și în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri ce au cetățenie română se aflau în Germania. Principalele domenii în care aceștia activează sunt: agricultură, construcții, în domeniul sanitar și de îngrijire. 

Citește și: Vouchere de 8 martie! Femeile care vor primi 300 de lei pe card

Sursa: romaniatv.net