ANAF începe controalele la cei care fac comerț online. Cine sunt cei care vor fi verificați de Antifraudă?  

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 09 dec 2023, 01:35

ANAF va începe controalele la comercianții online bănuiți de evaziune fiscală

Sursa: Facebook ANAF

ANAF va începe controalele la comercianții online bănuiți de evaziune fiscală. Noua declarație 395 este de mare ajutor în depistarea evazioniștilor.

ANAF va începe controalele la comercianții online bănuiți de evaziune fiscală în luna aprilie, a anunțat miercuri Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). 

ANAF începe controalele la comercianții online 

Zeci de comercianți online bănuiți de evaziune fiscală urmează să fie controlați de ANAF începând cu luna aprilie, a anunțat miercuri, 8 martie 2023, Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei, într-o lună, menţionând că în acele cazuri este vorba despre evaziune fiscală.

„Chiar le mulțumesc marilor firme de curierat că au depus această declarație și deja avem informații foate clare. Sunt deja în pregătire niște acțiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste un milion de lei într-o lună- deci, acolo clar este evaziune fiscală.

Și deja suntem în faza finală, cred că la începutul lunii aprilie deja câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă. Este vorba de comerț online- vânzări de diverse produse”,
a declarat miercuri Lucian Heiuș, Președintele ANAF, citat de avocatnet.ro

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cele mai bune modalități prin care poți evita să fii păcălit de Black Friday

Noua declarație 395, de mare ajutor în depistarea evazioniștilor 

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a lăsat de înțeles că noua declarație 395, declaraţie informativă privind trimiterile poştale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poştale pe teritoriul naţional, este de mare ajutor în depistarea evazioniștilor. 

Furnizorii de servicii poștale sunt obligați să transmită lunar informații despre comercianții online care trimit colete cu plata ramburs și despre clienții care le primesc. În acest fel, autoritățile pot identifica mai ușor comercianții online care nu-și declară veniturile parțial sau integral.

În acest sens, s-a introdus formularul 395, care a început să fie depus odată cu coletele livrate efectiv în decembrie 2022- primul termen a fost la finalul lunii ianuarie 2023, al doilea a fost la finalul lunii februarie 2023, al treilea urmează la finalul lunii martie 2023 și tot așa.



Practic, deși vizați de raportare sunt comercianții online care trimit colete cu plata ramburs, obligația de a depune declarația este la intermediari- furnizorii de servicii poștale (inclusiv firmele de curierat) care preiau coletele de la comercianți și apoi le livrează către clienți. 

Citește și: Ce declarații se depun la ANAF în februarie 2023

Educația fiscală ar trebui introdusă în școli, susține președintele ANAF 

Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, consideră că este nevoie de o instruire, o educaţie fiscală în şcoli. 

"Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral- aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească. Şi aici trebuie să lucrăm mult. Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele.(...) Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF",  a declarat șeful ANAF. 

Sursă: avocatnet.ro; știripesurse.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.