Sf. Gheorghe 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an?

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 13 dec 2023, 01:25

La ce dată este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, în 2023?

Sursa: doxologia.ro

Sf Gheorghe 2023. La ce dată este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, în 2023?

Sf Gheorghe 2023. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 23 aprilie. 

Citește și: Buna Vestire 2023: Cea mai importantă sărbătoare din luna martie! Pe ce dată pică și ce semnificația are pentru credincioși?

Când pică Sf Gheorghe în 2023 

Sfântul Gheorghe 2023, unul dintre cei mai iubiți apărători ai creștinismului, viteaz conducător de oști, care și-a păstrat credința în Dumnezeu cu prețul vieții sale, este

sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an la data de 23 aprilie. 

Anul trecut, deoarece ziua lui de prăznuire a picat în Sâmbăta Mare, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost serbat pe data de 25 aprilie. 

Sărbătoarea Sf Gheorghe 2023 este marcată în calendarul creștin cu cruce roșie. 

Citește și: Săptămâna Patimilor 2023: Ce sunt Deniile și ce reprezintă fiecare zi din Săptămâna Mare?

Sărbătoare Sfântul Gheorghe 2023 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele.

În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința.

Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mulți dintre cei de față, văzând chinurile de moarte prin care trecea Sfântul Marele Mucenic Gheorghe și că rămâne viu și nevătămat, s-au lepădat de idoli și au venit la credința în Hristos, slăvind într-un glas pe Dumnezeul creștinilor. Mai mult, în vremea ținerii lui în temniță, Sfântul Gheorghe a înviat un mort, doar atingându-se de el. Însăși împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, văzând acestea, a mărturisit credința în Hristos, fiind și ea trecută în rândul sfinților mucenici. 

În cele din urmă, împăratul a încercat să-l înduplece cu onoruri și cu făgăduințe, dar Sfântul a ales să rămână pentru totdeauna cu Hristos. În fața acestei mărturisiri și, văzând că toate încercările lui sunt zadarnice, Dioclețian a dat porunca să li se taie capetele, și Mucenicului și împărătesei Alexandra.

Rugăciune Sf Gheorghe 

Rugăciune Către Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

„Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale.

Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!

Sfinte Mare Mucenic, ajută-ne!

Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschidă ochii spre Lumina. Pentru că eu să pot întrezări Iubirea nemărginită a Tatălui meu care mă așteaptă și pe care sa-l iubesc.

Sfinte Gheorghe, fără teamă de chinuri și de moarte în fata puterilor acestei lumi, tu ai lăudat măreția Dumnezeului creștinilor și ai distrus idolii. Și astăzi, ni se propun mai degrabă idoli spre slujire în loc să-l slăvi pe adevăratul Dumnezeu. Ajuta-ne să rezistam atracției acestor false divinități pentru a ne încredința și dărui Tatălui nostru și Mântuitorului nostru, Hristos.

Amin.„

Sursă: pravila.ro