Începând cu 1 ianuarie 2023 Guvernul a mărit punctul de pensie, dar câți bani urmează să primească românii care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor?
Guvernul a mărit punctul de pensie
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, Guvernul a mărit punctul de pensie de la 1.586 de lei la 1.785 de lei.
Începând cu anul 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru
Citește și: Lista localităților din România unde oamenii pot ieși mai devreme la pensie, din cauza poluării
Câți bani urmează să primească la pensie românii care nu au muncit nici măcar o zi?
Guvernul a stabilit și o pensie minimă garantată de stat pentru românii care nu au muncit și nu au cotizat la pensie.
Mai exact, indemnizația socială pentru pensionari este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Care sunt pensionarii care vor primi banii înapoi pe CASS
Potrivit OUG 4/2023, ce se aplică din 17 februarie, CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie- 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit, în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023- 28 februarie 2024. Măsura a fost luată după ce s-a constat că nu aceasta nu este constituțională.
OUG 4/2023, ce se aplică din 17 februarie, prevede că CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie- 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit din oficiu (deci, fără a face cereri în acest sens), în tranșe lunare,
în perioada 1 martie 2023- 28 februarie 2024.Potrivit ordonanței, „Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr.
Citește și: Persoanele cu dizabilități vor fi nevoite să își schimbe legitimațiile de parcare
Mai exact, pensionarii cărora le-a fost reținut CASS anul trecut vor primi lunar, pe lângă pensie și odată cu aceasta, banii pentru CASS-ul plătit.
Dacă la restituirea sumelor, există pensionari care au decedat, sumele cuvenite vor fi plătite urmașilor sau moștenitorilor acestora.
În acest caz, însă, restituirea CASS-ului se va face în urma depunerii unei cereri la casa de pensii în evidența căreia se afla pensionarul la data decesului. Așa cum s-a decis în decembrie 2022, prin Decizia Curții Constituționale 650/2022, impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin OUG 130/2021, este neconstituțională.Cum poți verifica dacă ești asigurat la CNAS
Persoanele care plătesc contribuții la sănătate (CASS) au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la stat. Faptul că apare în sistemul de sănătate ca asigurat poate fi verificat chiar de respectiva persoană, prin accesarea unei aplicații de pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sau de cei ce acordă asistență medicală.
Sursă: capital.ro