Aplicație INFP alertă cutremur. Institutul Național de Fizică a Pământului a lansat o aplicaţie care trimite utilizatorilor o alertă seismică timpurie. Alerta de cutremur poate fi dată și cu 25 de secunde înainte, după perceperea primelor trei impulsuri și până la unda de șoc. Cum poate fi instalată aplicația INFP care trimite alerta de cutremur ?
Aplicația INFP îți trimite alertă înainte de cutremur
Institutul Național de Fizică a Pământului a lansat o aplicaţie care îi alertează pe utilizatori de iminența producerii unui cutremur. Puteți primi alertă seismică timpurie pe telefoanele cu Android sau iOS, instalând aplicația Telegram din Google Play sau App Store, se arată pe site-ul infp.ro, acolo unde sunt prezentați toți pași pe care trebuie să-i urmeze cei care doresc să primească alertă cutremur.
Constantin Ionescu, Director General INCDFP a explicat pentru g4media.ro cum pot fi alertați cetățenii cu până la 25 de secunde înainte ca un seism să fie resimțit și să producă pagube.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”,
a explicat directorul INCDFP.Citește și: Apartamentele din clădirile cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate. Legea a ajuns în Parlament
Aplicația INFP permite accesul pe 4 canale de alertă
Aplicația INFP de alertă seismică vă permite accesul pe 4 canale de alertă şi unul pentru educaţie seismică. Utilizatorul are opțiunea de a utiliza mai multe canale deodată, în funcţie de preferinţele pentru pragurile de magnitudine ale alertelor pe care vrea să le primească.
- M
- M 5-6 – alertă pentru cutremure cu magnitudine între 5(inclusiv) şi 6;
- M 6-7 – alertă pentru cutremure cu magnitudine între 6(inclusiv) şi 7;
- M 7+ – alertă pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egală cu 7;
- Educaţie Seismică – măsuri de prevenţie a riscului seismic şi comportamentul din timpul acestuia.
Cum funcționează aplicația de alertă pentru cutremur?
În momentul producerii unui cutremur în zona Vrancea de peste 4.5 grade pe scara Richter:
- Aplicația va indica secundele ramase pana la momentul resimțirii undei seismice în București în medie 25- 30 secunde;
- Seismograful va oscila cu posibila magnitudine a cutremurului;
- Se vor afișa informațiile specifice cutremurului (magnitudinea).
- Sfera va indica culoarea roșie. În lipsa unei mișcări seismice culoarea este verde.
- Titlul paginii se va schimba succesiv afișând textul "Atenție Cutremur".
- Aplicația va emite un semnal sonor specific.
Mai multe informații despre Aplicația INFP Alertă Cutremur AICI