Documentare impresionante despre natură. Explorează cele mai frumoase locuri de pe planetă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 dec 2023, 03:20

Documentare impresionante despre natură

Sursa: Unsplash

Oamenii sunt atrași de natură, însă nu mereu au timp pentru a descoperi aceste locuri incredibile, dar pot să o facă de acasă, uitându-se la cele mai impresionante documentare despre natură.

Omul este atașat de natură, dependent de aceasta și străin de aceasta, iar documentarele despre natură reprezintă cel mai bun mod de a descoperi noi locuri speciale. 

Citește și: „Blonde” a fost desemnat cel mai prost film al anului. Lista completă a „câștigătorilor” premiilor Zmeura de Aur 2023

„România Sălbatica” este cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România

Producția cinematografică ,,România sălbatică" este cel mai complex documentar ce se bazează pe fauna și flora României. Documentarea acestuia a fost făcută timp de 10 ani, în care Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au reușit să strângă numeroase povești unice legate de biodiversitatea țării noastre.

În decursul a 10 ani, cei doi au discutat cu numeroși specialiști din zona conservării a naturii, dar au primit și sprijinul ONG-urilor de mediu și de a parcurilor naționale și naturale din România.

Proiectul a început în anul 2010, iar timp de trei ani, Dan Dinu a  fotografiat cele 28 de arii protejate din țară. Imaginile capturate au făcut parte dintr-o expoziție la care au participat peste 50.000 de oameni din marile orașe din țară. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În anii următori s-a alăturat un videograf, Cosmin Dumitrache, iar începând cu anul 2018, cei doi pasionați de vizual și de natură au început să pună bazele celui mai mare proiect de fotografie și film. 

„Mă consider un om privilegiat, nu atât pentru că am reușit să duc la capăt un astfel de proiect, cât pentru că am avut ocazia să văd în detaliu cele mai spectaculoase locuri naturale din țară.

Deși am fost în multe țări, mai mult sau mai puțin exotice, acasă este aici, în România noastră Sălbatică. Filmul acesta este o călătorie, una care să ne ajute să descoperim măcar o parte din bogăția naturală pe care o avem. Pierduți în cotidian, uităm să vedem, sau chiar să credem că, dincolo de orașe, natura abundă. Călătoria noastră va fi una despre emoție, empatie, dramă și un strop de comedie.
Acest film, ca de altfel întregul proiect, este pentru mine un omagiu adus naturii de la care am învățat, de care m-am bucurat, pe care am înțeles că trebuie să o respect.”,
 a declarat Dan Dinu. 

Citește și: Oscar 2023: Naatu Naatu, melodia indiană care a făcut istorie la festivitatea de duminică noaptea: "Nu salsa, nu flamenco, fratele meu. Știi naatu?". Versuri și VIDEO

Alte documentare impresionante despre natură

România neîmblânzită

Producția cinematografică vrea să aducă în atenția spectatorilor frumusețea naturii, departe de orașe, de poluare, locurile în care omul este de partea naturii, nu împotriva acesteia. Filmul documentar spune în 90 de minute povestea naturii, în special a zonelor din Munții Carpați, Delta Dunării și Transilvania. Documentarul prezintă imagini ce îi va face pe toți oamenii să se îndrăgostească de România, dar și informații științifice despre floră și faună.

Peisaje la capătul lumii

Filmul documentar spune povestea frumuseților polare, pe care oamenii tind să le uite. Acesta va prezenta peisaje din Cercul Arctic și la sud de Convergența Antarctică, din perspectiva unui simplu turist. Toată călătoria ce ne este prezentată este formată din imagini ce fac mai mult decât cuvintele. 

Secretele Japoniei

Producția cinematografică arată frumusețea din spatele Japoniei pe care o vedem de cele mai mute ori în filme, prezentând Japonia sălbatică pe care mulți oameni nu o cunosc. Filmul prezintă viața sălbatică a acestei țări incredibile, de la macacii din izvoarele cu apă termală din nordul țării, la urșii bruni și ratonii, crabii de noroi și peștii din pădurile de mangrove și mlaștinile din sud. 

Citește și: Discursuri memorabile de la Premiile OSCAR. ,,Eram doar o fetiţă care locuia într-o parcare de rulote şi aveam un vis!"

Surse: radioromaniacultural.ro, filmedocumentare.ro