Două cutremure, în România, în mai puțin de două ore. Locul seismelor și magnitudinea acestora

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 mar 2023, 08:53

Luni, 20 martie, la ora 23:49:26, ora locală a României, a avut loc un cutremur, în zona seismică Vrancea

Sursa: PixaBay

România a fost zguduită, din nou, de două cutremure, care au avut loc la mai puțin de două ore unul de altul. Unul a avut loc ieri, 20 martie, iar al doilea a avut loc astăzi, 21 martie.

Două cutremure au fost înregistrate, în România, în decurs de nici două ore. Unul a avut loc în Gorj, iar altul a avut epicentrul în Vrancea.

Două cutremure au avut loc în România, în mai puțin de două ore

Luni, 20 martie, la ora 23:49:26, ora locală a României, a avut loc un cutremur, în zona seismică Vrancea. a cărui magnitudine a fost de 3,8 grade pe scara Richter.

Seisml s-a produs la o adâncime de 126 de km și în apropiere de orașele următoare: 55km NV de Buzău, 59km SE de Sfântu-Gheorghe, 60km E de Brașov, 67km V de Focșani, 68km NE de Ploiești, 96km NE de Târgoviște.

Marți, 21 martie, la ora locală a României 01:34:08, a avut loc un al doilea seism, în Oltenia, Gorj, acesta având o magnitudine de 2,5 km și o adâncime de 18 km.

Seismul din Gorj s-a produs în apropiere de următoarele orașe: 16km NV de Târgu Jiu, 67km S de Hunedoara, 73km NE de Drobeta-Turnu Severin, 81km S de Deva, 93km V de Râmnicu Vâlcea.

Citește și: Cutremur cu magnitudine de peste șapte grade! Unde a avut loc și ce pagube s-au produs

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Zona seismică din Gorj, reactivată

Cutremurul mare, care s-a înregistrat în Gorj în luna februarie, a dus la reactivarea zonei seismice, lucru ce i-a luat prin surprindere și pe seismologi. Primul cutremur din Gorj a venit la câtva timp de la cele două din Turcia și s-a crezut toate acestea au legătură unul cu altul.

Imediat după cutremurul din Gorj, o echipă a fost trimisă pe teren, de către Institutul Național de Fizică a Pământului, pentru a culege toate datele necesare.

Un expert INFP a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că vor tot avea loc seisme, în Gorj, lucru ce încă se întâmplă.

Citește și: VIDEO Nou dezastru natural în Turcia, după cutremurele devastatoare! Minim 13 persoane au murit în urma unor inundații cauzate de ploile torențiale

„Numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult.

A fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a precizat expertul.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, în Gorj, au avut loc mai multe cutremure, dar intensitatea lor nu a fost suficient de mare cât să ridice semne de întrebare, așa cum s-a întâmplat în ceea ce privește cutremurele care au avut loc pe 13 și pe 14 februarie.