Ziua de Buna Vestire se sărbătorește în fiecare an pe 25 martie, fiind prima mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului atestată în documente.
Ce reprezintă Buna Vestire în Calendarul Ortodox
Buna Vestire este prăznuită de Biserică pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Citește și: Acatistul Bunei Vestiri: Când trebuie citit? Aduce mari beneficii pentru sănătate
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.
Tradiții de Buna Vestire 2023
De ce cântă Cucul de Buna Vestire
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sărbătoarea de Buna Vestire a primit în tradiția populară și denumirea de Ziua Cucului, denumire legată de cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.
Cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma. Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.
Potrivit unei legende se spune că pasărea pe care o numim noi azi cuc, nu este de fapt cucul adevărat, cel care avea pene de aur, ci perechea acestuia, Sava. În vremuri demult trecute, cucul și Sava trăiau împreună pe pământ, ca soț și soție. Sava i-a fost însă necredincioasă cucului, care a decis să o părăsească și să plece în cealaltă lume. Sava, văzând că acesta nu glumește, ci o lasă și pleacă, l-a întrebat când și unde să-l caute.
Citește și: Mesaje de Buna Vestire 2023: Urări și imagini cu text pentru această zi de mare sărbătoare
Alte tradiții de Buna Vestire 2023
Dacă vrei să afli câți ani mai ai de așteptat până te măriţi, întreabă cucul. Dacă acesta tace, te măriţi anul acesta. Dacă cucul începe însă să își cânte numele, trebuie să numeri fiecare cântat al acestuia întrucât este echivalent cu anii care trebuie să treacă până te măriţi. Oamenii de la sat obișnuiesc să pună de Buna Vestire pâine şi sare pe pragul ușii de la intrarea în casă, pentru a hrăni îngerii. De asemenea, în această zi se face un foc mare în curte pentru a încălzi îngerii.
Cel ce se trezește primul în dimineața de Blagoviştenie, trebuie să pună tămâie pe jar şi să ocolească apoi casa de trei ori, răspândind fumul de la tămâie în toată bătătura, neuitând de grajduri şi de pomi. Un alt obicei popular este stropirea pomilor cu țuică, însă după ce erau amenințați ritualic cu toporul. Astfel, țăranii se asigură că vor avea pomi roditori în vara ce urmează.
Sursă: crestinortodox.ro