Săptămâna Mare 2023, așa cum este denumită ultima săptămâna din Postul Paștelui, începe pe data de 10 aprilie, în Lunea Mare, atunci când gospodinele încep curățenia de Paște. Ce semnificație au zilele din Săptămâna Mare și ce nu ai voie să faci în această perioadă, cunoscută ca Săptămâna Patimilor ?
Citește și: Paștele 2023: Meniu complet pentru masa de Paște. Ce alimente pregătim în această perioadă
Când începe Săptămâna Mare
Săptămâna Mare 2023 începe pe data de 9 aprilie. Creștinii ortodocși din întreaga lume vor intra de luni în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, o perioadă în care preoții recomandă post, rugăciune și spovedanie, reprezentând o pregătire spirituală a creștinilor pentru sărbătoarea sfântă a Învierii Domnului.
În Săptămâna Mare, în toate bisericile se vor realiza în fiecare seară Deniile, slujbele care au rolul de a transpune în plan real fiecare pas făcut de Hristos pe drumul Crucii, un șir de evenimente care cu toate că se repetă de la an la an, nu își pierd niciodată din însemnătate și din emoție. Prin intermediul acestor slujbe de seară credincioșii îl „conduc” pe Hristos spre Răstignire, urmând ca la finalul acestei săptămâni să descopere Lumina Învierii.
Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Patimilor
Potrivit tradiției, pe toată perioada Săptămânii Patimilor credincioșii trebuie să se abțină de la a consuma urzici și oțet deoarece acestea au strânsă legătură cu patimile din ultimele clipe de viață ale Mântuitorului.
Trebuie amintit faptul că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe dureri.
Legenda spune că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet.
Miercurea din Săptămâna Mare este ultima zi în care se mai spală rufe în gospodării, se curăţă grajdurile, livada şi grădina. Tradiția spune că în Sfânta zi de miercurei, femeile trebuie să spele geamurile casei pentru a lăsa soarele să pătrundă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Totul trebuie făcut înainte de Joia Mare, pentru a aduce în casă lumină pe tot parcusul anului.
Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri
Joia Mare marchează patru momente importante și anume spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei ce voiau să-L ucidă.
Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare
-oamenii merg la biserică pentru a se spovedi și împărtăși.
- vopsitul oualor roșii se face in Joia Mare
- nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș tot anul
- dacă doarme o femeie, va veni Joimărița care o va face incapabilă de lucru tot anul
- in credința populară această zi este termenul final când femeile trebuie să termine de tors cânepa
- se fac focuri în curtea casei, pentru ca morții să se poata încălzi. Focul din Joia Mare se face aprinzând pentru fiecare mort câte o grămăjoară ca să fie și ei luminați pe lumea cealaltă
-se duc la biserică băuturi și mâncăruri, care se sfințesc și se dau de pomana pentru sufletul morților