Sărbătoare 8 aprilie 2023. Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită în fiecare an în Sâmbăta Floriilor, cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor. Ce semnificație are această sărbătoare și ce nu este bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr?
Citește și: Tradiții de Florii 2023: Cele mai frumoase obiceiuri pentru Duminica Floriilor
Când pică Sâmbăta lui Lazăr 2023
Sâmbăta lui Lazăr 2023 este sărbătorită pe data de 8 aprilie, cu o zi înainte de Florii. În această zi, Biserica comemorează învierea lui Lazăr de către Domnul Iisus Hristos, înfăptuită în Betania.
Lazăr era fratele Martei şi al Mariei. Ei erau copiii fariseului Simon, în casa căruia a poposit de mai multe ori Mântuitorul.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Sâmbăta lui Lazăr. Semnificație
Mântuitorul ajunge în Betania după patru zile de la moartea lui Lazăr.
Este întâmpinat de surorile lui Lazăr care Îi spun: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl înviezi, căci poţi!”Sinaxarul din Triod continuă cu minunea învierii lui Lazăr: „Iisus a întrebat poporul: Unde l-aţi pus? Şi îndată toţi au pornit la mormânt. Când au ridicat piatra de pe mormânt, Maria a spus: Doamne, miroase, căci este de patru zile în groapă! La urmă, Iisus s-a rugat şi vărsând lacrimi a strigat cu voce mare: Lazăre, ieşi afară! Şi îndată a ieşit mortul; iar după
„Înviind pe Lazăr, Mântuitorul arată cu fapta, ceea ce spusese Martei, că El este Învierea şi Viaţa şi Stăpânul Atotputernic al vieţii şi al morţii. Minunea este totodată o anticipare a Învierii Sale şi o întărire a ucenicilor pentru vremea de încercare care îi aşteaptă”, spune părintele Petroniu Tănase, citat de ziarullumina.ro.
Ce nu este bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr 2023
În tradiția populară, Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută sub denumirea de Moșii de Florii și este ultima zi din Postul Sfintelor Paşti în care se mai fac pomeniri pentru cei adormiţi. În această zi se obișnuieșteca femeile să facă plăcinte pe care le dau apoi de pomană.
În sâmbăta lui Lazăr, la sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ. Totodată, se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.
„Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbrăcate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare”, spun etnologii de la Muzeul Dunării de Jos, citați de adevărul.ro.