Există vreo diferență între un implant dentar în zona incisivilor și unul în zona molarilor?

Author: Diana Tilă

 

Un implant dentar reprezintă soluția ideală pentru rezolvarea problemelor provocate de pierderea unuia sau a mai multor dinți. Este vorba despre un șurub realizat din zirconiu, titan sau alt material 100% biocompatibil cu organismul uman, care înlocuiește rădăcina dintelui pierdut. Ulterior, el susține cu succes o proteză dentară fixă definitivă, care arată și se comportă, din toate punctele de vedere, la fel ca un dinte natural.

Tipuri de dinți

Fiecare om are 32 de dinți permanenți, câte 16 pe fiecare arcadă, superioară și inferioară. Aceștia sunt împărțiți în patru grupe principale, cu poziții și funcții diferite.

Incisivii sunt cei opt dinți din față, patru în partea superioară și patru în partea inferioară. Sunt folosiți pentru a mușca alimentele și sunt cei mai vizibili din întreaga cavitate bucală, ceea ce înseamnă că un implant dentar de la Dental Premier inserat în această zonă trebuie să îndeplinească numeroase criterii estetice, pe lângă cele care țin de funcționalitate.

Caninii sunt situați lângă incisivi, pe care îi încadrează. Au un rol important în ruperea sau sfâșierea alimentelor, posibile datorită vârfului ascuțit, în forma literei V. La rândul lor, sunt vizibili și, de aceea, au și o importantă funcție estetică.

Premolarii, în număr de 8, sunt învecinați cu caninii și sunt folosiți pentru zdrobirea și mestecarea alimentelor. Spre deosebire incisivi și canini, ei au o suprafață plată.

În fine, molarii sunt localizați în spatele gurii, fiind în număr de 12. Sunt de asemenea plați și au cea mai mare suprafață, ceea ce le permite să contribuie semnificativ la zdrobirea și mestecarea produselor alimentare. În cazul lor, vizibilitatea este redusă, astfel încât cea mai importantă funcție nu este cea estetică, ci aceea care ține de funcționarea corespunzătoare, esențială pentru buna desfășurare a întregului proces digestiv.

Diferențe în funcție de amplasarea unui implant dentar

Tehnologia actuală permite inserarea șuruburilor în orice zonă a cavității bucale, indiferent dacă pacientul a pierdut unul sau mai mulți incisivi, canini, premolari sau molari. Bineînțeles, tratamentul ține cont de funcția pe care o îndeplinește fiecare dinte, scopul fiind ca aceasta să fie îndeplinită perfect.

Pe lângă funcționalitate, există și o diferență de preț determinată de amplasarea unui implant dentar. Cele realizate pentru molari, deci în zona din spate a gurii, costă mai puțin, deoarece se bazează pe elemente standardizate. În schimb, cele pentru incisivi sunt uneori mai scumpe, deoarece aspectul este esențial și, prin urmare, sunt folosite mai multe elemente personalizate pentru fiecare pacient în parte.

Beneficiile unui implant dentar

Indiferent de zonă, procedura îi ajută pe pacienți în mai multe feluri. În primul rând, are un impact pozitiv major asupra stării de sănătate, deoarece stopează producerea unor fenomene nedorite, precum tasarea oaselor maxilar și mandibular sau migrația dentară. De asemenea, reduce riscul apariției cariilor și a bolii parodontale.

Pe de altă parte, pacienții sunt foarte mulțumiți de faptul că pot din nou să savureze mâncărurile preferate, indiferent de consistența sau de temperatura acestora. În plus, viața lor socială este mult îmbunătățită ca urmare a faptului că pot să zâmbească și să vorbească în public fără grija că vor produce o impresie neplăcută.

Tratamentul cu implant dentar îți va îmbunătăți viața în mod semnificativ! Indiferent de dintele pe care l-ai pierdut, mergi cât mai repede la o clinică stomatologică, pentru a beneficia de cea mai avansată procedură!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.